Categories

Ντολμάς γιαλατζί σε φόρμα (τιμπάλ)

 


ΥΛΙΚΑ

(8-10 μερίδες)

300 γρ. αμπελόφυλλα ζεματισμένα

1 μεγάλο ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

½ κούπα ελαιόλαδο

2 μεγάλα ποτήρια ) υ 30'﷽﷽﷽ξεφορμάρουμε σε πιατάυπαιρύζι γλασέ

2 3/4 ποτήρια νερό

1 ματσάκι μαϊντανό

½ ματσάκι άνηθο

λίγο δυόσμο (προαιρετικά)

50 κουκουνάρι καβουρντισμένο (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι

χυμό από 1 ½ λεμόνι

 

Γιαούρτι για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) και σοτάρουμε να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.

Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο) και το καβουρντισμένο κουκουνάρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180. Λαδώνουμε το εσωτερικό μιας μεγάλης φόρμας του κέικ με τρύπα στη μέση και τη «ντύνουμε» εσωτερικά τη βάση και τα τοιχώματα με πυκνή στρώση αμπελόφυλλα έχοντας τα νεύρα των φύλλων προς τα μέσα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γέμιση σε δόσεις, ρίχνοντας ανάμεσα σε κάθε δόσηυ κομμάτια από αμπελόφυλλα που έχουμε χοντροκόψει (βοηθάνε στη συνοχή του ντολμά). Κλείνουμε το πάνω μέρος της φόρμας με διπλή σειρά αμπελόφυλλα. ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο νερό χλιαρό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30’.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να χλιαρύνει λίγο μέσα στη φόρμα  (περίπου 30’) πριν τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Στο κενό του τιμπάλ βάζουμε γιαούρτι και διακοσμούμε με φρέσκο μαϊντανό.