Categories

Μπακλαβάς της μαμάς

 


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό φύλλο κρούστας (2 συσκευασίες)
2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοαλεσμένα
2 φλιτζάνια φυτίνη
1 κ. γ. κανέλλα σκόνη
 
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνιι μέλι
3 φλιτζάνια νερό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 -3 γαρύφαλλα
1 ξύλο κανέλλα
 φλούδα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει μία βράση δεν ξαναανακατεύουμε (για να μη ζαχαρώνει το σιρόπι), μετράμε 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Αλέθουμε τα καρύδια στο μούλτι να γίνουν ψιλοκομμένα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Αδειάζουμε σε μπολ τα μισά αλεσμένα καρύδια και σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα καρύδια με την κανέλλα.
Παίρνουμε ένα  μεγάλο ταψί (40Χ25) και το αλείφουμε καλά με βούτυρο. Στρώνουμε 6 φύλλα βουτυρωμένα,  πασπαλίζουμε μισή κούπα καρύδια και σκεπάζουμε με 2 φύλλα βουτυρωμένα. Συνεχίζουμε έτσι, δηλαδή κάθε δεύτερο φύλλο πασπαλίζουμε καρύδια μέχρι να τελειώσουν. Τέλος καλύπτουμε με 6 φύλλα βουτυρωμένα. Κόβουμε τον μπακλαβά μέχρι κάτω σε ρόμβους και μπήγουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο να πάει παντού.

Πριν μπει το ταψί στο φούρνο ραντίζουμε την επιφάνεια με νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 45' ή έως ότου ροδίσει. Μόλις βγει το ταψί από το φούρνο σιροπιάζουμε αμέσως τον καφτό μπακλαβά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να "πιει" το σιρόπι.