Categories

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΣΠΙΤΙΚΗ


ΥΛΙΚΑ (για 3 κούπες μαγιονέζα)

1 lt σπορέλαιο

3 κρόκοι αυγών 

1 1/2 κ.γ. γεμάτο μουστάρδα

1 1/2 κ.γ. ξύδι λευκό

χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι

1 κ.γ. ζάχαρη

½ κ.γ. αλάτι

1-2 παγάκια λιωμένα 

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το αυγό, τη μουστάρδα και το ξύδι. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα. Ανεβάζουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το λάδι σε συνεχή ροή σαν κορδόνι. Μόλις αρχίζει να πήζει ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Όταν ρίξουμε τα 3/4 της ποσότητας του λαδιού, ρίχνουμε σταδιακά και το χυμό λεμονιού. Πριν ρίξουμε όλο το λεμόνι δοκιμάζουμε τη γεύση και συμπληρώνουμε αναλόγως λεμόνι και αλάτι. Στο τέλος ρίχνουμε το παγάκι για καλύτερη υφή της μαγιονέζας.

TIPS

* Αυγά, μουστάρδα και λεμόνι πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 ώρες εκτός ψυγείου.

* Αν το σκεύος που θα χτυπήσουμε τη μαγιονέζα είναι μεταλλικό, πρέπει να το φέρουμε σε θερμοκρασία σωστή: Το ρίχνουμε ζεστό νερό, το αδειάζουμε και το σκουπίζουμε καλά ή το βάζουμε ανάποδα κάτω από το ζεστό νερό της βρύσης.

* Το λάδι να έχει συνεχή ροή σαν κλωστή 2-3 χιλιοστών.

* Το ξύδι το ρίχνουμε στην αρχή μαζί με τη μουστάρδα και το λεμόνι στο τέλος γιατί τα δύο πρώτα πήζουν τη μαγιονέζα, ενώ το λεμόνι την αραιώνει.

* Κλεισμένη καλά σε βάζο διατηρείται στο ψυγείο για 5 ημέρες.

* Αν κόψει η μαγιονέζα βάζουμε σε καθαρό μπολ 1 νέο κρόκο αυγού και τον χτυπάμε ελαφρώς. Στη συνέχεια ανακατεύοντας ρίχνουμε 2 κ.σ. κάθε φορά από την κομμένη μαγιονέζα μέχρι να ενσωματωθεί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το κομμένο μείγμα. Δοκιμάζουμε τη γεύση στο τέλος και συμπληρώνουμε αλάτι ή λεμόνι αν χρειάζεται.