ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (3 φλιτζάνια του νεσκαφέ γεμάτα)
200 ml χλιαρό νερό (1 φλιτζάνι) ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε πάγκο και ζυμώνουμε για περίπου 5’.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για περίπου 20’ (έτσι το αλεύρι αμολάει τη γλουτένη και είναι πιο εύκολο το άνοιγμα του φύλλου).
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε να λιώσουν 150 γρ βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο και ανακατεύουμε (το βούτυρο μοιάζει σαν πηχτή κρέμα).
Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια παντού με αρκετό βούτυρο και διπλώνουμε φέρνοντας τις δύο άκρες στη μέση δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο. Αλείφουμε πάλι την επιφάνεια και διπλώνουμε φέρνοντας τις λεπτές άκρες πάλι στη μέση δημιουργώντας ένα τετράγωνο.
Αλείφουμε και διπλώνουμε στα δύο σχηματίζοντας ένα μικρό παραλληλόγραμμο.
Αλείφουμε τέλος και διπλώνουμε στη μέση σχηματίζοντας ένα μικρό τετράγωνο (πρέπει να έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής το μισό βούτυρο).
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για 45’ ώστε να παγώσει το βούτυρο.
Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε το ζυμάρι άλλη μια φορά με τον παραπάνω τρόπο. Πιέζουμε στο τέλος σχηματίζοντας μικρό παραλληλόγραμμο.
Βάζουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη ή στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή καλύτερα από την προηγούμενη μέρα (διατηρείται στο ψυγείο έως 3 μέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε ή έως 4 μήνες στην κατάψυξη).
Για να κάνουμε πίτα κόβουμε το ζυμάρι στα δυό και ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι στο σχήμα του ταψιού.
Πριν βάλουμε στο φούρνο χαράσσουμε την πίτα και αλείφουμε με σπορέλαιο (ή κρόκο αυγού αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό ανάλογα με τη συνταγή).
TIP
* Ανοίγουμε το φύλλο πάντα με νισεστέ και όχι με αλεύρι γιατί το ζυμάρι έχει την ιδιότητα να "τραβάει" αρκετό αλεύρι και έτσι αλλοιώνεται η γεύση του και η υφή του.