Categories

ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

 


 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ. (600γρ.)
1 κούπα χλιαρό νερό (300 γρ.)
1 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. κοφτό αλάτι

150 γρ. φυτίνη +50 ml σπορέλαιο

Νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και το νερό και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε πάγκο και ζυμώνουμε για περίπου 5’.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για περίπου 30’ (έτσι το αλεύρι αμολάει τη γλουτένη και είναι πιο εύκολο το άνοιγμα του φύλλου).
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε τη μισή φυτίνη, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την υπόλοιπη και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Κρατάμε περίπου 50 γρ. για να αλείψουμε την πίτα από πάνω. 


Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο (το ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο 500/400). Κοσκινίζουμε νισεστέ στον πάγκο μας και ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι σε μεγάλο φύλλο (όσο πιο μεγάλα τα φύλλα σ' αυτή τη φάση τόσο πιο λεπτά τα φυλλαράκια που θα σχηματιστούν με το ψήσιμο).

Ξεκινώντας με το πρώτο ζυμάρι αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια παντού με το μείγμα βούτυρου-σπορέλαιου και διπλώνουμε φέρνοντας τις δύο άκρες στη μέση δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο. 

 Αλείφουμε πάλι την επιφάνεια και διπλώνουμε φέρνοντας τις λεπτές άκρες πάλι στη μέση δημιουργώντας ένα τετράγωνο. 

Αλείφουμε και διπλώνουμε στα δύο σχηματίζοντας ένα μικρό παραλληλόγραμμο.

Αλείφουμε τέλος και διπλώνουμε στη μέση σχηματίζοντας ένα μικρό τετράγωνο.

Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα ή στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή καλύτερα από την προηγούμενη μέρα διατηρείται στο ψυγείο έως 3 μέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε ή έως 4 μήνες στην κατάψυξη).

 

TIP 

* Ανοίγουμε το φύλλο πάντα με νισεστέ και όχι με αλεύρι γιατί το ζυμάρι έχει την ιδιότητα να "τραβάει" αρκετό αλεύρι και έτσι αλλοιώνεται η γεύση του και η υφή του.

* Τη σφολιάτα την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στη μεσαία θέση, αρχικά στους 220 βαθμούς για 20' και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 για όσο χρόνο χρειάζεται.