Categories

Τούρτα κομπόστας ροδάκινο

 


ΥΛΙΚΑ
1 δόση παντεσπάνι βασική συνταγή *
1 μεγάλο κουτί κονσέρβα κομπόστα ροδάκινο + 1 μικρό
1 ½ κ.σ. γεμάτη κορν φλάουρ
800 ml γάλα
8 κ.σ. κοφτές άνθος αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ βανίλια
100 γρ. ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
2 κ.σ. βούτυρο lurpak
500 γρ. κρέμα γάλακτος 
2 πολύ γεμάτες κ.σ. άχνη
1 σακουλάκι φιλέ αμυγδάλου καβουρντισμένο (προαιρετικά)

Παντεσπάνι βασική συνταγή
Υλικά
1 ποτήρι άχνη γεμάτο
1 ποτήρι αλεύρι όχι γεμάτο (1 δάχτυλο λιγότερο)
1 μπέικιν
6 αυγά

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με την άχνη να γίνουν μαρέγκα όχι πολύ σφιχτή. Ρίχνουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί (28 cm διάμετρος) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25’ στους 180 βαθμούς (δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού και αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο).
(Για να πετύχει το φούσκωμα ψήνουμε πάντα σε φούρνο πάνω-κάτω)
Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε τρία ίσα μέρη

Σιρόπι για το παντεσπάνι
Υλικά
2/3 φλυτζάνας νερό
3 κ.σ. ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ λικέρ ή 1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
 
 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Στραγγίζουμε τις κομπόστες. Κρατάμε τα κομμάτια φρούτου της μικρής κομπόστας για γαρνίρισμα και της μεγάλης κομπόστας τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Δένουμε το σιρόπι της κομπόστας με το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνέχεια και μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε  τα ψιλοκομμένα φρούτα. Αφήνουμε να κρυώσει.

2) Σε 100 ml κρύο γάλα ανακατεύουμε το άνθος αραβοσίτου, τους κρόκους και τη ζάχαρη. Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα υπόλοιπα 700 ml γάλα και μόλις έρθουν σε σημείο βρασμού ενσωματώνουμε το γάλα με το άνθος αραβοσίτου. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην πιάσει στον πάτο και μόλις πήξει αποσύρουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ, εφάπτουμε πάνω στην κρέμα μεμβράνη (για να μην πιάσει κρούστα) και αφήνουμε να κρυώσει. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε την ανακατεύουμε με το φουέ (σύρμα) να γυαλίσει και να έχει ωραία υφή.
 
3) Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 3’, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λικέρ. αφήνουμε να χλιαρύνει. 
 
4) Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη έως ότου πήξει και γίνει σαντιγύ (ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν τη χτυπάμε πάρα πολύ για να μην κόψει).
 
5) Στήνουμε την τούρτα ως εξής:
Μία δόση παντεσπάνι, σιρόπι, 1 δόση κομπόστα, τη μισή κρέμα, 2η στρώση παντεσπάνι, σιρόπι, 2η δόση κομπόστα, την υπόλοιπη κρέμα, 3η στρώση παντεσπάνι, σιρόπι, 3η δόση κομπόστα. Από πάνω και γύρω - γύρω καλύπτουμε με σαντιγύ. Πασπαλίζουμε την τούρτα γύρω - γύρω και από πάνω με το καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά) και στολίζουμε με τις φέτες κομπόστας ροδάκινου που κρατήσαμε.

 TIPS
1) Αν θέλουμε στήνουμε την τούρτα σε τσέρκι και στρώνουμε την κρέμα και το μείγμα κομπόστας χλιαρά. Έτσι ποτίζει περισσότερο το παντεσπάνι. Τοποθετούμε στο ψυγείο και όταν κρυώσει εντελώς αφαιρούμε το τσέρκι και στολίζουμε με σαντιγύ, αμύγδαλα και φέτες ροδάκινο.

2) Μπορούμε αντί να φτιάξουμε σιρόπι με νερό και ζάχαρη, να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χυμό ροδάκινο με 1 κ.γ. ζάχαρη και να το βράσουμε για 3'.
 
3) Μπορούμε αντί για κονσέρβα ροδάκινο να χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα βερύκοκο.