Categories

Τσουρέκια της θείας Έφης

 

Υλικά (για 11 τσουρέκια των 600 γρ.) 

(όπου ποτήρι: μέτριο ποτήρι του νερού παρά 1 δάχτυλο γεμάτο) 

3 κιλά αλεύρι για τσουρέκια

10 μεσαία αυγά

2 ποτήρια γάλα

1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό Ροδόπη (240 γρ.)

1 ποτήρι φρέσκο αγελαδινό βούτυρο ή φυτικό (φαστ ή φυτίνη)

1 1/2 ποτήρι παρα 1 δάχτυλο σπορέλαιο

3-4 φακελάκια μαχλέπι 

2 φακελάκια κακουλέ

1 ποτήρι πορτοκαλάδα φάντα με ανθρακικό

1 κιλό ζάχαρη + μία χούφτα ακόμη

μισό καλούπι φρέσκια μαγιά (250 γρ.)

1/2 ποτήρι ζεστό νερό (έως το πολύ 40 βαθμούς) για το πιάσιμο της μαγιάς

Για το άλειμμα

3 αυγά ολόκληρα χτυπημένα ελαφρώς και αραιωμένα με λίγο νεράκι (αν θέλουμε πιο κόκκινο χρώμα στα τσουρέκια μας βάζουμε μόνο κρόκους ανακατεμένους με νερό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά στο μισό ποτήρι ζεστό νερό και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει χυλός και αφήνουμε να φουσκώσει.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά.

Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι τα μαχλέπια και τους κακουλέδες και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα μεγάλη στη μέση.

Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (5) στο μάτι της κουζίνας: το γάλα, τη φάντα, το σπορέλαιο, το γιαούρτι τη ζάχαρη και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια στην αρχή με το σύρμα και μετά με το χέρι έως ότου ζεσταθούν και αντέχει το χέρι μας. Τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε απαλά και όλο αυτό το ρίχνουμε στη λακκούβα στο αλεύρι. Ενσωματώνουμε λίγο - λίγο το αλεύρι με τη μαγιά μέχρι να γίνει μια ζύμη πολύ μαλακιά που κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε 10' να φουσκώσει .

Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο (προσοχή: όχι να κάψει, αλλά ίσα - ίσα να αντέχει το χέρι μας).

Ενσωματώνουμε το βούτυρο στη ζύμη τσουρεκιού ως εξής: Παίρνουμε μια χούφτα ζεστό βούτυρο και απλώνουμε πάνω στη ζύμη και γύρω - γύρω. Παίρνουμε από κάτω ζύμη και διπλώνουμε τραβώντας προς τα επάνω. Αυτό το κάνουμε όσες φορές χρειάζεται να απορροφηθεί κάθε φορά το βούτυρο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ώσπου να ενσωματώσουμε όλο το βούτυρο. 

Καλύπτουμε με πλαστική σακούλα ή μεμβράνη και σκεπάζουμε με κουβέρτα. Όταν η ζύμη τριπλασιαστεί σε όγκο την πατάμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε μπάλες των 600 γρ. Από κάθε μπάλα κάνουμε 2 μεγάλα φυτιλια και με το σύστημα του σταυρού πλάθουμε τα τσουρέκια ή κάνουμε 3 μέτρια φυτιλια και κάνουμε πλεξούδα . Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να διπλασιαστουν σε όγκο (από 1/2 έως 1 ώρα).

 Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς (στις αντιστάσεις ή στον αέρα) και ψήνουμε τα τσουρέκια μας για περίπου 35'. Αλείφουμε με αυγό μόνο τα τσουρέκια που πρόκειται να μπουν στο φούρνο, όχι όλα μαζί.

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά αν θέλουμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα τυλίξουμε ένα - ένα πολύ καλά σε μεμβράνη και στη συνέχεια τα τυλίξουμε σε σακούλα.

TIPS

1) Επιλέξτε αλεύρι με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, πάνω από 13%. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεϊνών τόσο πιο αφρατη και φουσκωτή η ζύμη.

2) Πλεκουμε τις κοτσίδες χαλαρές για να μην χαλάσει το σχέδιο καθώς θα φουσκώνουν.

3) Το γιαούρτι κάνει τα τσουρέκια αφρατα και ελαστικά.

4) Αν ψήσουμε στον αέρα μπορούμε να βάλουμε 2 ταψιά, αλλά στα μισά του ψησίματος τα αλλάζουμε θέση στο φούρνο.