Categories

Κοτόπιτα

 


ΥΛΙΚΑ: 1 Πακέτο φύλλο κρούστας 
1 κότα 3 kg ή 2 κοτόπουλα 
150 έως 170 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
300 γρ. τυρί τριμμένο πεκορίνο (ή ρεγκάτο) 
Μισή κούπα ρύζι γλασέ 
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 
2 αυγά 
1 κοφτή κ.σ. κανέλα 
1/2 κ.γ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  

Βάζουμε την κότα κομμένη σε κομμάτια σε κατσαρόλα με νερό ίσα που τη σκεπάζει, και ελάχιστο αλάτι (μισό κ.γ). Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε. Αφού βράσει η κότα (περίπου 1 ώρα) την αφαιρούμε και σουρώνουμε το ζουμί σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήνουμε το ζουμί να κρυώσει. Στη συνέχεια με ένα κουτάλι αφαιρούμε όλο το λίπος της κότας από το ζουμί (για ευκολία βράζουμε την κότα από την προηγούμενη. Την επομένη αφού έχει παγώσει το λίπος το αφαιρούμε εύκολα). 
Ξεκοκαλίζουμε την κότα (αφαιρούμε όλες τις πέτσες, τα κόκαλα και τα ξύγκια) και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Βάζουμε σε  μεγάλη κατσαρόλα μια γεμάτη κ.σ. βούτυρο να κάψει. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να τσιγαριστεί (να γυαλίσει). Προσθέτουμε το κρύο ζουμί και αμέσως ρίχνουμε και το ρύζι. Αφήνουμε να βράσει έως ότου εξατμιστεί το ζουμί και μείνει ένας αραιός λαπάς. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κότα, το τυρί και την κανέλα. Χτυπάμε με πιρούνι σε ένα μπολάκι τα 2 αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση είναι έτοιμη. 
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και με το πινέλο αλοίφουμε ένα ταψί με διάμετρο 40εκ. και βάζουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα κάθε φορά. Ρίχνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα πάνω απ' τη γέμιση. Από πάνω βάζουμε βουτυρωμένα τα υπόλοιπα φύλλα κόβοντας κάθε φορά ό,τι εξέχει από το ταψί. Βουτυρώνουμε και το τελευταίο φύλλο από πάνω. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς στη μεσαία θέση για μία ώρα περίπου.