Categories

Κολοκυθόπιτα γλυκιά




1 δόση σπιτική σφολιάτα (δες συνταγή)
νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για το σιρόπι
500 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη (ή 300 γρ. ζάχαρη και 100 γρ. μέλι). 

Για την γέμιση:
1 κιλό τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
6 κουτ. σούπας φρυγανιά ή σιμιγδάλι ψιλό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη την κολοκύθα, τη ρίχνουμε σε τηγάνι με 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και την αχνίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να μαλακώσει και να χάσει εντελώς τα υγρά της (περίπου 10'). Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε τη ζάχαρη, τα καρύδια, το σιμιγδάλι και την κανέλα. Χωρίζουμε τη γέμιση σε 6 ίσα μέρη.

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 8 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 στον αέρα με ταυτόχρονη κάτω αντίσταση.
Βουτυρώνουμε ένα αλουμινένιο στρογγυλό ταψί με 34 εκ. διάμετρο.

Ανοίγουμε με τον πλάστη 2 μεγάλα παραλληλόγραμμα φύλλα σπιτικής σφολιάτας και τα βουτυρώνουμε καλά. Το κάθε φύλλο το κόβουμε στα 3 και σε κάθε ένα κομμάτι απλώνουμε σε γραμμή το 1/6 της γέμισης. Κλείνουμε τις στενές άκρες, τις βουτυρώνουμε και τυλίγουμε απαλά σε ρολό (όχι σφιχτά). Στρίβουμε τον κύλινδρο που σχηματίζεται και τον τυλίγουμε σε σπείρα την οποία και βάζουμε στο κέντρο του ταψιού. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα φροντίζοντας να υπάρχουν ενδιάμεσα κενά για να ψηθεί καλά η πίτα.

Λαδώνουμε καλά με φυτίνη ή ηλιέλαιο την επιφάνεια της πίτας, χαράσσουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στη μέση του φούρνου  στον αέρα με ταυτόχρονη κάτω αντίσταση αρχικά για 20’ στους 230 και στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για ακόμα 40’ (ή μέχρι να ροδίσει καλά ανάλογα με το φούρνο).
Μόλις βγει η πίτα από τον φούρνο, όπως είναι καυτή την σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Σερβίρουμε με πασπαλισμένη κανέλα.

TIP:
1) Αντί για σιρόπι μπορούμε να περιχύσουμε την πίτα με σκέτο μέλι.