Categories

Κολοκυθόπιτα γλυκιά




Για το φύλλο :
3 κούπες αλεύρι Νο 1 (ή για όλες τις χρήσεις) (περίπου μισό κιλό)
1 κούπα νερό  (ή μισό - μισό με αναψυκτικό σόδα)
1 κ.γ αλάτι (όχι πολύ γεμάτο)
5 κ.σ. σπορέλαιο
1 κ.σ. ξύδι

Θα χρειαστούμε ακόμη:
νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
200 γρ. βιτάμ ή φυτίνη λιωμένη για το άλειμμα των φύλλων
1 κούπα μέλι για το τελείωμα της πίτας

Για την γέμιση:
1 κιλό τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
6 κουτ. σούπας φρυγανιά ή σιμιγδάλι ψιλό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη κουζίνας (ή στο ζυμωτήρι του μίξερ) βάζουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε για 10 λεπτά ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που δεν κολλάει στα χέρια. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε 2 μεγάλα φύλλα. Βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο με λιωμένο βιτάμ ή φυτίνη (κρατάμε λίγο από την ποσότητα για να αλείψουμε την πίτα πριν το ψήσιμο). Σχηματίζουμε έναν κύκλο στο κέντρο και χαράσσουμε 8 ακτίνες  γύρω - γύρω σαν να σχηματίζουμε ήλιο. 



Πασπαλίζουμε νισιστέ και διπλώνουμε τα κομμάτια που δημιουργούνται πάνω στον κύκλο (τραβάμε λίγο τα κομμάτια όπου χρειάζεται ώστε να καλύπτεται ο κεντρικός κύκλος). Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή στην κατάψυξη για περίπου 20'.

Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη την κολοκύθα, τη ρίχνουμε σε τηγάνι με 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και την αχνίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να μαλακώσει και να χάσει εντελώς τα υγρά της (περίπου 10'). Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε τη ζάχαρη, τα καρύδια, το σιμιγδάλι και την κανέλα. Χωρίζουμε τη γέμιση σε 6 ίσα μέρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα με ταυτόχρονη κάτω αντίσταση.
Βουτυρώνουμε ένα αλουμινένιο στρογγυλό ταψί με 34 εκ. διάμετρο.

Ανοίγουμε με τον πλάστη 2 μεγάλα παραλληλόγραμμα φύλλα ζύμης και τα βουτυρώνουμε καλά. Το κάθε φύλλο το κόβουμε στα 3 και σε κάθε ένα κομμάτι απλώνουμε σε γραμμή το 1/6 της γέμισης. Κλείνουμε τις στενές άκρες, τις βουτυρώνουμε και τυλίγουμε απαλά σε ρολό (όχι σφιχτά). Στρίβουμε τον κύλινδρο που σχηματίζεται και τον τυλίγουμε σε σπείρα την οποία και βάζουμε στο κέντρο του ταψιού. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα φροντίζοντας να υπάρχουν ενδιάμεσα κενά για να ψηθεί καλά η πίτα.

Λαδώνουμε καλά με φυτίνη ή ηλιέλαιο την επιφάνεια της πίτας, τη ραντίζουμε καλά με νερό  και ψήνουμε στη μέση του φούρνου για περίπου 1 ώρα (ανάλογα με το φούρνο) στον αέρα με ταυτόχρονη κάτω αντίσταση.
Μόλις βγει η πίτα από τον φούρνο, όπως είναι καυτή την περιχύνουμε με μέλι.
Σερβίρουμε με πασπαλισμένη κανέλα.

TIP:
1) Αντί για μέλι μπορούμε να κάνουμε σιρόπι κρατώντας τα υγρά της κολοκύθας που στύβουμε και συμπληρώνοντας νερό μέχρι 500 γρ. και 400 γρ. ζάχαρη. Βράζουμε το σιρόπι για 8' και αφήνουμε να κρυώσει. Σιροπιάζουμε χλιαρό σιρόπι σε ζεστή πίτα.
2) Για πιο ροδοκόκκινο χρώμα, πριν την ψήσουμε χτυπάμε με το πιρούνι 1 ασπράδι αυγού και λίγο παραπάνω από μισό φλιτζανάκι του καφέ βούτυρο λιωμένο και αλείψουμε την πίτα. Την ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε.