Categories

Εκμέκ κανταΐφι





Για το σιρόπι

800 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
φλούδα από 1 λεμόνι
1 στικ κανέλας
1 κ.σ. μέλι

Για τη βάση

500 γρ. κανταΐφι
150 γρ. βούτυρο
80 gr, φυστίκι Αιγίνης χοντροαλεσμένο στο μούλτι

Για την κρέμα

800 ml γάλα
2 φακελάκια κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής ΓΙΩΤΗΣ

Για τη σαντιγί

500 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη ή φυτική σαντιγύ
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Για το σερβίρισμα

φιστίκι Αιγίνης χοντροαλεσμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα από το λεμόνι (όχι το άσπρο μέρος) και το στικ κανέλας.
Bράζουμε για 3 λεπτά στο δυνατό, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη βάση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα ή στους 180ο C σε συμβατικό φούρνο (πάνω-κάτω).
Ξάνουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλά μας και φροντίζουμε να μην έχει καθόλου κόμπους.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί και απλώνουμε το 1/2 καταΐφι. Ραντίζουμε το 1/2 βούτυρο (με τη βοήθεια ενός πινέλου ακουμπάμε μόνο τις άκρες από το καταΐφι) και πασπαλίζουμε παντού τα 2/3 από το χοντροκομμένο φυστίκι.
Στρώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι και ραντίζουμε το υπόλοιπο βούτυρο
Ψήνουμε για 45' - 50' μέχρι να ροδίσει.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, περιχύνουμε αμέσως με μία κουτάλα το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το απορροφήσει όλο (τουλάχιστον μισή ώρα) και να κρυώσει εντελώς.

Για την κρέμα

Χτυπάμε στο μίξερ το γάλα με την κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής για 5'.

Για τη σαντιγί

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει η σαντιγί και αποκτήσει υφή γιαουρτιού (όχι παραπάνω γιατί κόβει).

Για τη σύνθεση

Πάνω από το σιροπιασμένο καταΐφι στρώνουμε την κρέμα και από πάνω απλώνουμε τη σαντιγί με μία μαρίζ. Περνάμε την επιφάνεια της σαντιγί με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού ώστε να σχηματίσουμε γραμμές.
Πασπαλίζουμε με το φιστίκι Αιγίνης και τοποθετούμε στο ψυγείο..