Categories

Τυρόπιτα με σπιτική σφολιάτα




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ. (600γρ.)
1 κούπα χλιαρό νερό (300 γρ.)
1 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. λάδι 
1 κ.γ. κοφτό αλάτι

200 γρ. φυτίνη +50 ml σπορέλαιο (κρατάμε 50 γρ. από το μείγμα για να αλείψουμε την πίτα από πάνω) 

Νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500 γρ. τριμμένη φέτα
4 αυγά
λίγο τριμμένο πιπέρι (προαιρετικά) 
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά) 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

1. Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και το νερό και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε πάγκο και ζυμώνουμε για περίπου 5’
2. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για περίπου 30’ (έτσι το αλεύρι αμολάει τη γλουτένη και είναι πιο εύκολο το άνοιγμα του φύλλου).
3. Σε κατσαρολάκι λιώνουμε τη μισή φυτίνη , αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την υπόλοιπη και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Κρατάμε περίπου 50 γρ. για να αλείψουμε την πίτα από πάνω. 
 
4. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο (το ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο 500/400). Κοσκινίζουμε νισεστέ στον πάγκο μας και ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι σε μεγάλο φύλλο (όσο πιο μεγάλα τα φύλλα σ' αυτή τη φάση τόσο πιο λεπτά τα φυλλαράκια που θα σχηματιστούν με το ψήσιμο).
5. Ξεκινώντας με το πρώτο ζυμάρι αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια παντού με το μείγμα βούτυρου-σπορέλαιου  και διπλώνουμε φέρνοντας τις δύο άκρες στη μέση δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο. 
6. Αλείφουμε πάλι παντού και διπλώνουμε φέρνοντας τις λεπτές άκρες πάλι στη μέση δημιουργώντας ένα τετράγωνο.
7. Αλείφουμε και διπλώνουμε στα δύο σχηματίζοντας ένα μικρό παραλληλόγραμμο.
8. Αλείφουμε τέλος και διπλώνουμε στη μέση σχηματίζοντας ένα μικρό τετράγωνο.
9. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα ή στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή καλύτερα από την προηγούμενη μέρα.
10. Ανάβουμε το φούρνο στους 230 στον αέρα). Βουτυρώνουμε το ταψί. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο σε αλευρωμένη με νισιστέ επιφάνεια σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε και το στρώνουμε στο ταψί αφήνοντας γύρωγύρω να εξέχει περίπου 2 δάχτυλα(Εάν το φύλλο μας έχει βγει μεγάλο, δεν πειράζει το στρώνουμε στη μέση με ζάρες) και βάζουμε τη γέμιση (προσοχή: ΔΕΝ βουτυρώνουμε εσωτερικά).
11. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο που το ανοίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο, αλλά λίγο μικρότερο σε μέγεθος και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν και τσιμπάμε κατά διαστήματα γύρω - γύρω για να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους.
12. Αλείφουμε με το λιωμένο μείγμα φυτίνης-σπορέλαιου που κρατήσαμε όλη την πίτα, τη χαράσσουμε σε κομμάτια χωρίς να φτάσει το μαχαίρι στο κάτω φύλλο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε σουσάμι.
13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 230 στη μεσαία θέση για 10'. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40-50' ή ώσπου να ροδοψηθεί και να έχει ξεκολλήσει η πίτα από τα τοιχώματα του ταψιού.

* TIPS
1) Μπορούμε να κρατήσουμε το ζυμάρι στο ψυγείο έως 3 μέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε ή έως 4 μήνες στην κατάψυξη. Για να το ξεπαγώσουμε από την κατάψυξη το αφήνουμε από την προηγούμενη στην ψύξη.
2) Ανοίγουμε το φύλλο πάντα με νισεστέ και όχι με αλεύρι γιατί το ζυμάρι έχει την ιδιότητα να "τραβάει" αρκετό αλεύρι και έτσι αλλοιώνεται η γεύση του και η υφή του.
3) Μπορούμε να βάλουμε την πίτα άψητη στην κατάψυξη ή στον καταψύκτη. Για να την ψήσουμε την βάζουμε κατευθείαν σε κρύο φούρνο. Μετράμε τους χρόνους μόλις ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία.