Categories

Σοκολατόπιτα σοροπιαστή




Για τη ζύμη:
250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γραμ. βούτυρο εκτός ψυγείου για να μαλακώσει
350 γραμ. ζάχαρη
3 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
5 αυγά
200 ml νερό
100 γραμ. κακάο

Για το σιρόπι:
250 γραμ. ζάχαρη
500 ml νερό
75 γραμ. κακάο

Για το γλάσο:
250 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 γραμ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. φρέσκο βούτυρο 

1) Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι (προσοχή φουσκώνει!): Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύουμε και περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώνει.
2) Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω κάτω ή αέρα).
3) Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και στη συνέχεια σταδιακά το κακάο, το μπέικιν και το αλεύρι. Τέλος ρίχνουμε το νερό και το κονιάκ.
4) Βουτυρώνουμε καλά ένα παραλληλόγραμμο μεγάλο πυρέξ ή ταψί και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35- 45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο. Πρέπει όταν βυθίζουμε το μαχαίρι στο κέντρο να μην βγαίνει λερωμένο, αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο ώσπου να το πετύχουμε (προσοχή να μην παραψηθεί).
Βγάζουμε από το φούρνο και το τρυπάμε σε αρκετά  σημεία με το πιρούνι. Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χλιαρυνει το γλυκό (περίπου 10 λεπτά). 
5) Ετοιμάζουμε το γλάσο: Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες. Τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και γυαλίσει το γλασο. 
6) Στη συνέχεια αδειάζουμε και στρώνουμε το γλάσο πάνω από το γλυκό.
7) Μόλις το γλάσο αρχίσει να πήζει κόβουμε τη σοκολατόπιτα σε κομμάτια.
Σερβίρεται ιδανικά με παγωτό βανίλια.

Αντέχει έως τρεις μέρες εκτός ψυγείου το χειμώνα  (αλλά συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε 2-3 ώρες!!!)