Categories

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




ΥΛΙΚΑ για 19-20 κουλούρια
1 κ. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
700 μl χλιαρό νερό
100 γρ. μαργαρίνη λιωμένη (3,5 κ.σ.) ή σπορέλαιο
30 γρ. μαγιά φρέσκια
70 γρ. ζάχαρη (3 κ.σ.)
20 γρ. αλάτι (1 κ.σ.)

ΖΑΧΑΡΟΝΕΡΟ
1/2 lt νερό ζεστό
50 γρ. ζάχαρη

600 γρ. σουσάμι λευκό για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε πρώτα το ζαχαρόνερο: Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να ζεσταθεί ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια σε μπολ ρίχνουμε μία κούπα από το χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε 4 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το χυλό για 10' να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο το μείγμα.
Σε λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό το αλεύρι, το αλάτι, τη χλιαρή μαργαρίνη και τη φουσκωμένη μαγιά και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι (περίπου 10'). Στην αρχή η ζύμη κολλάει πολύ. Όσο ζυμώνουμε σφίγγει ελαφρώς και κολλάει λιγότερο. Όταν η υφή της είναι να κολλάει ελάχιστα ρίχνουμε λίγο αλευράκι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) ζυμώνουμε ελαφρώς, λαδώνουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και  ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα.  (Μπορούμε να βάλουμε τα υλικά στο μίξερ και να ζυμώσουμε με το γάντζο).
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα (σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα ώστε να μην πιάσει κρούστα το ζυμάρι από πάνω).
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 100 γραμμαρίων.
Τα ανοίγουμε με το χέρι μας φυτιλάκια 25 εκατοστών (εάν κολλάει το ζυμάρι πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλευράκι τον πάγκο  ) και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 5 λεπτά γιατί έχουν την τάση να μαζεύουν αφού το ζυμάρι είναι ακόμα φρέσκο.
Κάνουμε το τελικό άνοιγμα μήκους 30-40 εκατοστών περίπου και πάχους ενός δαχτύλου και κλείνουμε σε κύκλο.
Τα "βαφτίζουμε" σε ζαχαρόνερο και τα ρίχνουμε αμέσως στο σουσάμι.
Τα βάζουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 15 λεπτά μόνο (ίσα να προθερμάνουμε το φούρνο).
Ψήνουμε τα κουλούρια στην δεύτερη θέση από κάτω σε συμβατό φούρνο στους 220 βαθμούς ή στον αέρα στη μέση του φούρνου στους 200 για 23'-25' (ανάλογα πόσο ξεροψημένα τα θέλουμε.).


TIP: 
1) Μπορούμε να μην ψήσουμε όλα τα κουλούρια αλλά να μισοψήσουμε τα μισά για 10'. Στη συνέχεια τα βγάζουμε και μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε σακούλα στην κατάψυξη. Όταν θέλουμε να τα ψήσουμε τα βγάζουμε από την κατάψυξη και ανάβουμε το φούρνο. Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος ψήνουμε τα μισοξεπαγωμένα κουλούρια για άλλα 13 λεπτά (ανάλογα πόσο ξεροψημένα τα θέλουμε) και έτσι έχουμε φρεσκοψημένα κουλούρια όποτε θέλουμε.

2) Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μπορούμε να ρίξουμε σταφίδες, ή τυρί φέτα τριμμένη, ή κομμένη λιαστή ντομάτα, ή δάκρυα σοκολάτας ή ό,τι άλλο θέλουμε, να ζυμώσουμε ελαφρώς για να ενσωματωθούν και να φτιάξουμε στη συνέχεια τα κουλούρια.

3) Για καλύτερο ψήσιμο, όταν ψήνουμε τα κουλούρια τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου ένα μικρό ταψάκι με βραστό νερό. Έτσι παίρνουν ωραίο χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν βάζουμε ταψάκι με βραστό νερό όταν πρόκειται να ψήσουμε στον αέρα!!!