Categories

Ντομάτες ωμές σε βάζα




Διαλέγουμε ώριμες ντομάτες με σφιχτή σάρκα.
Περνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη και τις τοποθετούμε σε βάζα γεμίζοντας ως επάνω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ολόκληρες ντομάτες ή κομμένες στα τέσσερα, πρέπει όμως να τις βάλουμε πολύ στριμωχτά στα βάζα ώστε να μην υπάρχει κενό αέρος. Οι τελευταίες πρέπει να περισσεύουν και να σπρώχνουμε το καπάκι για να κλείσει!
Kλείνουμε καλά τα βάζα και τα βάζουμε ανάποδα όρθια σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με κρύο νερό που πρέπει να τα σκεπάζει τουλάχιστον 3 εκατοστά. Σφηνώνουμε ενδιάμεσα μια πετσέτα για να μην χτυπάνε μεταξύ τους και ραγίσουν. Τα βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίζει το νερό να κοχλάζει μετράμε το χρόνο, για τα μικρά βάζα 15 λεπτά και για τα μεγάλα 30. Αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα.
Τεστάρουμε αν έχουν σφραγίσει καλά τα βάζα ως εξής: Πιέζουμε με το δάχτυλό μας το καπάκι στη μέση. Αν πάει κι έρχεται με άνεση κάνοντας κλικ κλακ, τότε δεν έχει σφραγίσει (την ανοίγουμε και την καταναλώνουμε αμέσως). Σ' ένα καλά σφραγισμένο βαζάκι δεν υποχωρεί το καπάκι με την πίεση.
Διατηρούνται στο ντουλάπι για 8 μήνες, αλλά από τη στιγμή που θα ανοιχτούν τα διατηρούμε στο ψυγείο για 4 μέρες το πολύ.

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΒΑΖΩΝ
1ος τρόπος: Βάζουμε τα βάζα σε κρύο φούρνο, τον ανάβουμε σε θερμοκρασία 150 και μόλις ζεσταθεί τα αφήνουμε 15'. Τα βγάζουμε με προσοχή γιατί καίνε πολύ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
2ος τρόπος: Τοποθετούμε τα βάζα στο πλυντήριο πιάτων, στο ξέβγαλμα, χωρίς απορρυπαντικό και σε ψηλή θερμοκρασία.
3ος τρόπος: Τοποθετούμε τα βάζα σε κατσαρόλα, αφού πρώτα τοποθετήσουμε στον πάτο μια χοντρή πετσέτα, τα καλύπτουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 10'.


ΣΗΜ.: Η αποστείρωση θα πρέπει να γίνεται και στα καπάκια των βάζων.