Categories

Μουσακάς με κολοκυθάκια




Υλικά για ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο πυρέξ:


4-5 μεγάλα κολοκυθάκια
4-5 μεγάλες πατάτες
600 γρ. κιμά
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκι
1 πρέζα ζάχαρη μόνο για τις φρέσκες ντομάτες
αλάτι και πιπέρι
4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο ή ρεγκάτο

Για τη μπεσαμέλ:

4 γεμάτες κουτ. της σούπας κορν φλάουρ
4 γεμάτα κουτ. του γλυκού αλεύρι
½ φακελλάκι μπέικιν
4 κουτ. της σούπας κοφτές βούτυρο (ή 3 κ.σ. βούτυρο και 2 ελαιόλαδο)
4 κούπες γάλα (περίπου 1300 ml)
1 χούφτα ρεγκάτο τριμμένο (3-4 κουταλιές της σούπας)
½ κουτ. του γλυκού αλάτι
3 ολόκληρα αυγά (προαιρετικά)

1/2 κούπα ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα του κιμά

Εκτέλεση:

Πασπαλίζουμε τριμμένη φρυγανιά σε ένα αντικολλητικό ταψί και στρώνουμε από πάνω τις πατάτες κομμένες σε φέτες. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 30' σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Στη συνέχεια κόβουμε σε φέτες τα κολοκυθάκια και τα στρώνουμε πάνω από τις πατάτες. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30'. (Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα οι πατάτες και τα κολοκυθάκια).
Στο μεταξύ φτιάχνουμε τον κιμά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε για 4-5' τον κιμά διαλύοντάς τον με πιρούνι και ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει.
Προσθέτουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο για 2-3' και στη συνέχεια ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Τσιγαρίζουμε για 1' και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε την τομάτα, τη ζάχαρη και λίγο νεράκι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Τέλος ρίχνουμε τον ψιλοκομμέν ο μαϊντανό εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και πασπαλίζουμε πάνω από τα κολοκυθάκια κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο τριμμένο.
Στρώνουμε τον κιμά και καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε από πάνω κεφαλοτύρι τριμμένο και ψήνουμε για 50' - 55' στους 180 στον αέρα ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα πριν τον σερβίρουμε.

Μπεσαμέλ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά.
Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε λίγο από το γάλα (περίπου 1 φλυτζάνα) και διαλύουμε κορν φλάουρ, αλεύρι, μπέικιν και αλάτι.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα με το αλεύρι και τα αυγά ανακατεύοντας. Μόλις τελειώσει όλο το γάλα το ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να πήξει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε το τυρί  και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τέλος ρίχνουμε τα αυγά και με γρήγορες κινήσεις ενσωματώνουμε ανακατεύοντας.

[*Για την ακρίβεια αυτή είναι σάλτσα μορνέ και όχι μπεσαμέλ. Η πραγματική μπεσαμέλ δεν έχει αυγά!]

**Δεν τηγανίζουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια γιατί το φαγητό γίνεται πολύ βαρύ και παχυντικό.
** Μπορούμε να προσθέσουμε μελιτζάνες σε φέτες αντί για κολοκυθάκια ή και τα δύο. Απλά στρώνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια στο ταψί, ραντίζουμε ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20' πριν βάλουμε τον κιμά.