Categories

"ΣΑΛΑΜΙ" ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ (Μωσαϊκό αλλιώτικο)



ΥΛΙΚΑ
1 πλάκα παγωμένο βιτάμ (250 γρ.) [όχι soft]
2 ποτήρια άχνη (400 γρ. - 1 πακέτο)
3 βανιλίνες
3 ασπράδια
3 κρόκοι
2 πακέτα πτι μπερ Παπαδοπούλου
1 γεμάτη κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
4 κ.σ. νερό

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
1 φλιτζάνα ζεστό γάλα (να αντέχει το χέρι μας στη θερμοκρασία)
2-3 κ.σ. κονιάκ
2 φύλλα αλουμινόχαρτο (2Χ50 cm)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα ασπράδια με 1 κ.σ. από την άχνη να γίνουν μαρέγκα σφιχτή και κρατάμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ κόβουμε κομματάκια το βούτυρο και χτυπάμε με την υπόλοιπη άχνη για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους και τις βανίλιες συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε την μαρέγκα με απαλές κινήσεις. Έχουμε έτοιμη την κρέμα βανίλιας.
Αδειάζουμε από την κρέμα το 1/3 της ποσότητας μέσα σε μπολ όπου ρίχνουμε το κοσκινισμένο κακάο. Προσθέτουμε 4 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και πάρει σοκολατί χρώμα. Έτσι έχουμε την κρέμα σοκολάτας.
Μέχρι να ετοιμάσουμε τα μπισκότα τοποθετούμε τις δύο κρέμες στην κατάψυξη να παγώσουν.

TΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ:
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε και βουτάμε στιγμιαία ένα - ένα τα μπισκότα του ενός πακέτου. Τινάζοντας το περιττό γάλα, τα τοποθετούμε σε βαθύ πιάτο όρθια γύρω-γύρω (για να στραγγίσουν) Φροντίζουμε να μην εφάπτονται εντελώς τα μπισκότα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο πακέτο τοποθετώντας τα μπισκότα σε άλλο πιάτο.

ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ:
(Όταν έχει πολύ ζέστη το καλοκαίρι αφήνουμε τις κρέμες στο ψυγείο για 1 ώρα και στήνουμε με γρήγορες κινήσεις το γλυκό γιατί ζεσταίνεται το βούτυρο και λιώνει και έτσι γίνεται πολύ δύσκολο το στήσιμο του γλυκού)

Στρώνουμε το αλουμινόχαρτο. Θα στήσουμε από τη στενή πλευρά στη μέση αφήνοντας από την άκρη περιθώριο 10 cm. Παίρνουμε ένα μπισκότο και με μαχαίρι αλείφουμε κρέμα σοκολάτας (ποσότητα: περίπου 1 μικρό κουταλάκι του γλυκού). Τοποθετούμε το μπισκότο με την κρέμα προς τα επάνω στο αλουμινόχαρτο. 


Παίρνουμε δεύτερο μπισκότο και αλείφουμε κρέμα βανίλιας. Τοποθετούμε πάνω από το μπισκότο σοκολάτας. 

Συνεχίζουμε με μπισκότο με βανίλια, μπισκότο με σοκολάτα, μπισκότο με βανίλια κ.ο.κ. Αφού έχουμε στήσει το ένα πάνω στο άλλο 6-7 μπισκότα, στη συνέχεια πλαγιάζουμε και συνεχίζουμε το στήσιμο σαν να χτίζουμε στο πλάι. Εναλλάξ βανίλια - σοκολάτα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάνουμε γρήγορες κινήσεις για να μην λιώσει το βούτυρο και αρχίσουν να πέφτουν τα μπισκότα. 


Μόλις τελειώσουν τα μπισκότα του ενός πακέτου καλύπτουμε με κρέμα βανίλιας όλες τις πλευρές (περίπου 1 κ.σ. σε κάθε πλευρά).

Τυλίγουμε το αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην κατάψυξη.




Κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο πακέτο μπισκότα στο δεύτερο αλουμινόχαρτο. Μόλις παγώσουν καλά κόβουμε όσα κομμάτια θέλουμε και το υπόλοιπο το διατηρούμε ολόκληρο μέσα στο αλουμινόχαρτο στην κατάψυξη.

Το πρώτο κομμάτι το κόβουμε πλαγίως σχηματίζοντας ένα ισοσκελές τρίγωνο και τα υπόλοιπα τα κόβουμε παράλληλα, πάχους 1 δαχτύλου. Έτσι έχουμε την εμφάνιση της διχρωμίας.

Η συνταγή είναι Σεραϊκή, της μαμάς μου και αυτή την έμαθε από τη νονά της. Είναι μια παραλλαγή του "μωσαϊκού", που κατά την άποψή μου είναι πολύ καλύτερό του.