Categories

ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ, ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΖΕΛΕ


ΥΛΙΚΑ για ένα παραλληλόγραμμο μεγάλο πυρέξ 
1 πακέτο φρυγανιές (θα χρειαστούμε περίπου 16-18 φρυγανιές)
2 φακελάκια Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης με γεύση βανίλιας
1320 ml γάλα (660 ml ανά φακελάκι)
8 κ.σ. κοφτές ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΛΕ
2 φακελάκια φρουί ζελέ φράουλα (ή όποια γεύση θέλουμε)
2 ποτήρια ζεστό νερό
2 ποτήρια κρύο νερό

  • προαιρετικά φρέσκες φράουλες κομμένες σε φέτες (ή φρούτο ανάλογο με το ζελέ που χρησιμοποιήσαμε)


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1/2 σφηνάκι κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5' (από την ώρα που θα αρχίσει να βράσει). Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κονιάκ.
Στρώνουμε σε ένα πυρέξ (35Χ25) τις φρυγανιές μέχρι να καλυφθεί καλά ο πάτος του. Ρίχνουμε από πάνω κουταλιά - κουταλιά όλο το σιρόπι μέχρι να βραχούν πολύ καλά όλες οι φρυγανιές.
Συνεχίζουμε φτιάχνοντας την κρέμα: Σε λίγο κρύο γάλα διαλύουμε ανακατεύοντας το Άνθος Αραβοσίτου. Σε Κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη. Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το κρύο γάλα με το Άνθος Αραβοσίτου. Ανακατεύουμε συνεχώς και με ένταση μέχρι να πήξει.


Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τις φρυγανιές και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Εφάπτουμε πάνω στην κρέμα μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο για 3 ώρες.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε το ζελέ: Βάζουμε σε ένα μπολ το περιεχόμενο των δύο φακέλων ζελέ. Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το ζελέ. Προσθέτουμε 2 ποτήρια κρύο (παγωμένο) νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα για 2 ώρες εκτός ψυγείου να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

  • (Πριν βάλουμε το ζελέ για 1 ώρα να κρυώσει, εφόσον θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα φρούτα, ρίχνουμε πάνω από την κρέμα σιγά-σιγά περίπου 1 φλυτζάνα ζελέ και τοποθετούμε πάνω από τα ζελέ τις κομμένες φέτες φρούτου. Έτσι, παγώνει το ζελέ μαζί με τα φρούτα και αυτά παραμένουν στη θέση τους και δεν ανεβαίνουν στην επιφάνεια)
Μετά από 1 ώρα, αφού έχει κρυώσει η κρέμα και το ζελέ έχει αρχίσει να πήζει (αν έχει πήξει πολύ το ζεσταίνουμε λιγάκι σε μπεν μαρί), αδειάζουμε σιγά σιγά το ζελέ πάνω από την κρέμα.
Ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει εντελώς το ζελέ.