Categories

ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ, ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΖΕΛΕ


ΥΛΙΚΑ για ένα παραλληλόγραμμο μεγάλο πυρέξ 
2 πακέτα φρυγανιές
12 κ.σ. κοφτές (2 φακελάκια) Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης με γεύση βανίλια
2 lt γάλα
8 κ.σ. κοφτές ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΛΕ
2 φακελάκια φρουί ζελέ φράουλα (ή όποια γεύση θέλουμε)
2 ποτήρια ζεστό νερό
2 ποτήρια κρύο νερό

  • προαιρετικά φρέσκες φράουλες κομμένες σε φέτες (ή φρούτο ανάλογο με το ζελέ που χρησιμοποιήσαμε)


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 μέτρια ποτήρια ζάχαρη
2 μέτρια ποτήρια νερό
1/2 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5' (από την ώρα που θα αρχίσει να βράσει). Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κονιάκ.
Στρώνουμε σε ένα πυρέξ (35Χ25) τις φρυγανιές σε δύο σειρές μέχρι να καλυφθεί καλά ο πάτος του. Ρίχνουμε από πάνω κουταλιά - κουταλιά όλο το σιρόπι μέχρι να βραχούν πολύ καλά όλες οι φρυγανιές.
Συνεχίζουμε φτιάχνοντας την κρέμα: Σε λίγο κρύο γάλα διαλύουμε ανακατεύοντας το Άνθος Αραβοσίτου. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη. Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το κρύο γάλα με το Άνθος Αραβοσίτου. Ανακατεύουμε συνεχώς και με ένταση μέχρι να πήξει.
Αδειάζουμε αμέσως την κρέμα πάνω από τις φρυγανιές και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Εφάπτουμε πάνω στην κρέμα μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο για 2 ώρες.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε το ζελέ: Βάζουμε σε ένα μπολ το ζελέ. Προσθέτουμε 2 ποτήρια βραστό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το ζελέ. Προσθέτουμε 2 ποτήρια κρύο (παγωμένο) νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα για 2 ώρες ΕΚΤΟΣ ψυγείου να κρυώσει. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη μεμβράνη από την κρέμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζελέ από πάνω. 
Ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει εντελώς το ζελέ.
  • (ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ: Στη 1 ώρα, εφόσον θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα φρούτα, ρίχνουμε πάνω από την κρέμα σιγά-σιγά περίπου 1 φλιτζάνα ζελέ, τοποθετούμε πάνω από το ζελέ τις κομμένες φέτες φρούτου και βάζουμε ψυγείο για άλλη 1 ώρα. Έτσι, παγώνει το ζελέ μαζί με τα φρούτα και αυτά παραμένουν στη θέση τους και δεν ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Μετά 1 ώρα ρίχνουμε και το υπόλοιπο ζελέ).
****** Αντί για φρυγανιές μπορούμε να στρώσουμε δύο σειρές πτι μπερ αφού πρώτα τα βουτήξουμε σε κρύο γάλα (παραλείπουμε το σιρόπι).