Categories

Κεφτεδάκια κοκκινιστά με πουρέ




ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 αυγό
1 φρέσκια ντομάτα
1 μεγάλη φέτα ψωμί χωρίς κόρα
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. μουστάρδα
ελαιόλαδο
καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ
1 κ. πατάτες
1 γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
70 γρ. φρέσκο βούτυρο
αλάτι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 κουτάκι ντοματάκια ολόκληρα, πολτοποιημένα στο μούλτι
1 κ.γ. πελτές
1 κουτάκι νερό
1/3 ξύλο κανέλας
1 μικρό μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
λίγο λάδι από τα κεφτεδάκια που τηγανίσαμε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΠΟΥΡΕΣ:
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια. Τις βράζουμε με νερό που τις σκεπάζει για 45’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Πρέπει όταν τις τρυπάμε με το πιρούνι να πέφτουν. Στραγγίζουμε το νερό και ξαναβάζουμε πάνω στο σβηστό μάτι της κουζίνας. Με το ειδικό εργαλείο πολτοποιούμε τελείως τις πατάτες. Ρίχνουμε το αλάτι και το βούτυρο και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη ρίχνουμε αδιάλυτο εβαπορέ τόσο όσο χρειάζεται για να δέσει ο πουρές και να έχει ωραία υφή (ίσως το πάρει όλο το κουτί). Αν χρειαστεί και άλλο υγρό προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Ο πουρές είναι έτοιμος.

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ:
Βάζουμε το ψωμί χωρίς την κόρα στο μούλτι και τρίβουμε. Αδειάζουμε σε μπολ. Στη συνέχεια πολτοποιούμε τη ντομάτα με το κρεμμύδι στο μούλτι και αδειάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του κιμά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο να σφίξει ο κιμάς και να «δέσουν» τα αρώματα.
(Για ωραιότερη γεύση ζυμώνουμε τον κιμά από την προηγούμενη και τοποθετούμε σε σκεπασμένο μπολ στο ψυγείο ζυμώνοντας τακτικά).
Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε φροντίζοντας να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τηγανίζουμε αρχικά σε καυτό καλαμποκέλαιο και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στο 8.
Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί. Σουρώνουμε το λάδι και κρατάμε λίγη ποσότητα.

ΣΑΛΤΣΑ:

Σε καθαρό τηγάνι ρίχνουμε λίγο από το σουρωμένο λάδι. Προσθέτουμε τον πελτέ και διαλύοντάς τον στο λάδι, τηγανίζουμε για 1’ περίπου (για να γλυκάνει). Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα πολτοποιημένα ντοματάκια με προσοχή γιατί πιτσιλάει και το νερό. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το μπαχάρι, καπακώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά (στο 6). Στα 5’ αφαιρούμε το μπαχάρι και την κανέλα. Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 5) και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 10’ ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει η σάλτσα. Η σάλτσα πρέπει να είναι παχύρρευστη, αλλά όχι στεγνή.