Categories

Φρέσκα ζυμαρικά



(Με αλεύρι τα φρέσκα ζυμαρικά λασπώνουν κατά το βράσιμο, γι' αυτό χρησιμοποιώ σκέτο σιμιγδάλι καλής ποιότητας ή μισό μισό με αλεύρι σκληρό τύπου 00).
Η βασική συνταγή είναι για όση ποσότητα σιμιγδάλι θέλουμε, 30% υγρά (αυγά+γάλα), 1% αλάτι.
Τα υγρά πρέπει να είναι χλιαρά και να τα προσθέσουμε λίγα λίγα.

ΓΙΑ ½ κιλό ΖΥΜΑΡΙΚΑ
350 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ή μισό μισό με αλεύρι σκληρό
1 αυγό 60 γρ.
48 γρ. γάλα (ή και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί)
3,5 γρ. αλάτι

Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα και το αλάτι. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το σιμιγδάλι και προσθέτουμε σιγά - σιγά τα χτυπημένα αυγά.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για λίγα λεπτά. Το ζυμάρι πρέπει να είναι πολύ σφιχτό. Ίσως χρειαστεί λιγάκι γάλα ακόμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μισή ώρα.
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι και ανοίγουμε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο πιέζοντας τον πλάστη κάθε φορά (το ζυμάρι ανοίγει σχετικά δύσκολα). Διπλώνουμε το φύλλο στα 3 κόβουμε σε τετράγωνα και στη συνέχεια σε λεπτές λωρίδες (όσο λεπτές τις θέλουμε). Τις ανακατεύουμε τινάζοντάς τες ελαφρά για να ξεχωρίσουν οι λωρίδες.
Τα ζυμαρικά είναι έτοιμα. Τα βράζουμε σε βραστό νερό με αλάτι για 1' μόνο. Τα στραγγίζουμε, τα καίμε με φρέσκο βούτυρο και ρίχνουμε τυρί τριμμένο.

Μπορούμε να φτιάξουμε ό,τι ζυμαρικά θέλουμε: Ραβιόλια, χυλοπίτες, τορτελίνια, λαζάνια κ.λπ.
* Αν το αυγό είναι πιο ελαφρύ ή πιο βαρύ αυξομοιώνουμε αναλόγως το γάλα ώστε στο σύνολο τα υγρά να είναι 108 γρ. (το 30% του σιμιγδαλιού)