Categories

Πάβλοβα της Σίσσυς




ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
  • 5 ασπράδια μεγάλων αυγών (150-160 γρ.)
  • 150-160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150-160 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • ½ κ.γ. ξύδι λευκό
  • 2 βανίλιες
(Όσα γραμμάρια ασπράδια τόσα γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική και άλλα τόσα ζάχαρη άχνη) 

Για την κρέμα
  • 200 γρ. τυρί κρέμα  (Philadelphia) -
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος – ή φυτική σαντιγύ (κρατάμε περίπου το 1/3 για γαρνίρισμα)
  • 50 γρ ζάχαρη άχνη
Για το γαρνίρισμα
  • 300 γρ. Φράουλες κομμένες (ή μικρές σε μέγεθος, ολόκληρες) (χρησιμοποιούμε τόσες όσο να καλυφθεί η πάβλοβα)
  • Σάλτσα φράουλα
Για τη σάλτσα φράουλα
  • 300 γρ. φράουλες
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
ΣΑΛΤΣΑ: 
Βάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες με την ζάχαρη και μια κουταλιά νερό και χτυπάμε να πολτοποιηθούν οι φράουλες και να ενωθούν με την ζάχαρη.
Βράζουμε ξαφρίζοντας σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, ώστε να δέσει σαν αραιή µαρµελάδα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε να παγώσει η σάλτσα και την διατηρούμε σε βάζο.
Συνοδεύει τα παγωτά, το γιαούρτι και είναι χρήσιμη σε πολλά γλυκά.

ΜΑΡΕΓΚΑ:
[Για πιο εγγυημένη επιτυχία χτυπάμε την κρυσταλλική ζάχαρη στο μούλτι να γίνει σκόνη]
Τοποθετούµε τ’ ασπράδια στον κάδο του µίξερ και µε το σύρµα αρχίζουµε να τα χτυπάµε σε µέτρια προς χαμηλή ταχύτητα (στη χαμηλή ταχύτητα δεν παίρνει αέρα το μείγμα και η μαρέγκα γίνεται πιο σφιχτή. Έτσι, δεν έχουμε πλασματικό όγκο ο οποίος θα ξεφουσκώσει αργότερα). 
Προσθέτουµε το αλάτι. Λίγη λίγη, βροχηδόν, µε συνεχή ροή προσθέτουµε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα της µαρέγκας µέχρι να σχηµατιστούν σφιχτές κορυφές. Θέλει αρκετή ώρα χτύπημα (10'-15’ περίπου). Αφού σφίξει καλά η µαρέγκα, προσθέτουµε τη βανίλια (πάντα το µίξερ σε λειτουργία) και το ξύδι. Αυτό θα βοηθήσει στο να κρατήσει η µαρέγκα στο κέντρο της µια αφράτη και τσιχλένια υφή, ενώ εξωτερικά θα γίνει τραγανή. 
Σταματάμε το μίξερ κοσκινίζουµε στη µαρέγκα την άχνη και το κορν φλάουρ και µε σπάτουλα και απαλές κινήσεις την ενσωµατώνουµε. Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 100ο C στον αέρα. Ζωγραφίζουμε από την κάτω πλευρά μιας λαδόκολλας κύκλο 25-27 εκ. και την κολλάμε (για να μην ανασηκώνεται με τον αέρα) με λίγη μαρέγκα στις γωνίες σε λεπτή λαµαρίνα. Με ένα κουτάλι φτιάχνουμε ένα δίσκο μαρέγκας έχοντας για οδηγό τον κύκλο που ζωγραφίσαμε. Με παλέτα ή κουτάλι κάνουµε ακανόνιστη λακκούβα στη µέση για να καθίσει μέσα η σαντιγί. Ψήνουµε στη μεσαία θέση στον αέρα χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο για 1½  ώρα µέχρι να στεγνώσει καλά η µαρέγκα. Την ψήνουµε σε χαµηλή θερµοκρασία για πολλή ώρα, γιατί αλλιώς κιτρινίζει και σκάει γύρω γύρω, ενώ έτσι µένει κατάλευκη και εντυπωσιακή.
Αφού η μαρέγκα μας ψηθεί, σβήνουμε τον φούρνο ανοίγουμε ελαφρά την πόρτα και την αφήνουμε μέσα, μέχρι να στεγνώσει εντελώς (τουλάχιστον 2 ώρες. Καλύτερο είναι να την φτιάξουμε από το προηγούμενο βράδυ και να κρυώσει όλη νύχτα μέσα στο φούρνο με κλειστή πόρτα).

ΚΡΕΜΑ:
Χτυπούμε στο μίξερ όλη την κρέμα γάλακτος με την άχνη και φτιάχνουμε σαντιγύ. Αφαιρώ περίπου το 1/3 για τη διακόσμηση.
Στην υπόλοιπη σαντιγύ στο μίξερ ενσωματώνω και το τυρί κρέμα και έχω μία λεία κρέμα, την οποία βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα.

ΣΤΗΣΙΜΟ: 
Βάζουµε την πάβλοβα σε τουρτιέρα. Από πάνω βάζουµε την κρέμα.Γαρνίρουµε όλη την επιφάνεια, µπήγοντας στην κρέμα φράουλες και στολίζουμε με ροζέτες από τη σαντιγύ που κρατήσαμε.
Όταν είναι να τη σερβίρουμε περιχύνουμε με το σιρόπι φράουλας.

ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ (αν την αφήνουμε στο ψυγείο από τη δεύτερη μέρα και μετά νοτίζει η μαρέγκα και χαλάει η υφή του γλυκού).


Μπορούμε να ψήσουμε μαρέγκες και να τις διατηρήσουμε κλεισμένες αεροστεγώς για περίπου 1 μήνα. Τις χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε.

Εάν δεν έχουμε άχνη ζάχαρη, χρησιμοποιούμε όλη την ποσότητα σε κρυσταλλική ζάχαρη (300 - 320 γρ.) την οποία κάνουμε σκόνη στο μούλτι και την βάζουμε να χτυπηθεί με τα ασπράδια από την αρχή.