Categories

Μπιφτέκι λαχανικών τσίζμπεργκερ




YΛΙΚΑ

  • ψωμάκια burger
  • Φύλλα μαρουλιού
  • 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 6 κ.σ. τριμμένο κίτρινο τυρί τσένταρ (ή φυτικό τυρί για όσους νηστεύουν)

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
  • 4 μανιτάρια πορτομπέλο σε φέτες
  • 4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο με σύκο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το μπιφτέκι λαχανικών

  • 200 γρ. φακές η μαυρομάτικα φασόλια
  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 4 πατάτες μέτριες κομμένες στα 4
  • 5 φέτες ψωμί τριμμένο σε ψίχουλα (χωρίς την κόρα)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή κόλιανδρο
  • 1/2 κ.γ. κάρυ
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 2 γεμάτες κ.σ. κόρν φλάουρ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • Τα μισά από τα καραμελωμένα κρεμμύδια (τα υπόλοιπα τα πολτοποιούμε και τα βάζουμε στο μείγμα του burger)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε τα μπέργκερ με μπιφτέκι λαχανικών, βάζοντας σε μία κατσαρόλα τις φακές, το καρότο, το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα καλύπτουμε με νερό.Τα βράζουμε για 25′ να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το τριμμένο ψωμί, το κόρν φλαουρ, τον μαϊντανό, το κάρυ, το κύμινο και αλατοπίπερο. Αλέθουμε στο μούλτι τα μισά από τα καραμελωμένα λαχανικά και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Τα ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά (Πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό το μείγμα. Αν δεν είναι, προσθέτουμε επιπλέον ό,τι θέλουμε από τριμμένο ψωμί ή κορν φλάουρ, νιφάδες βρώμης, σκόνη έτοιμου πουρέ κ.ά. μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό σφιχτό αποτέλεσμα). Πλάθουμε μπιφτέκια.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 2-3 κ.σ.  ελαιόλαδο να ζεσταθεί.  Ψήνουμε τα μπιφτέκια λαχανικών, μέχρι να ροδίσουν από την μια πλευρά και τα αναποδογυρίζουμε να ροδίσουν κι από την άλλη. Εναλλακτικά τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί  και ψήνουμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα, στο γκριλ, γυρνώντας τα να ψηθούν και από τις δύο πλευρές)

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τις μαύρες. Κόβουμε σε κυβάκια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε φέτες. Τα τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα κατά διαστήματα. (Προσοχή δεν αφήνουμε το κρεμμύδι να μαυρίσει). Μόλις ψηθούν τα μανιτάρια ρίχνουμε την κρέμα μπαλσαμικού με σύκο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να καραμελώσουν και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα από το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε το μισό στα μπέργκερ.

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση. Τα αλείφουμε με μαργαρίνη και βάζουμε επάνω φέτες κρεμμύδι, ένα μπιφτέκι, μια φέτα ντομάτα και λίγο τριμμένο τυρί. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα ψωμάκια και αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς C για 4-5 λεπτά ίσα να λιώσει ελαφρώς το τυρί.
Σερβίρουμε με πατάτες η με τσιπς πατάτας.