Categories

Μαγειρίτσα




ΥΛΙΚΑ
1 συκωταριά αρνίσια
1 εντεριά
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. γεμάτες φυτίνη
½ φλυτζάνα ρύζι
αλάτι – πιπέρι
1 κ.γ. πελτές (συμβολίζει το αίμα του Χριστού)
2 αυγά και 1 μέτριο λεμόνι για το αυγολέμονο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε μέσα έξω τις εντεριές, τις τρίβουμε με αλάτι και τις μουλιάζουμε στο ξύδι. Τις βράζουμε σε νερό μέχρι να μπορούν να κόβονται.
Πλένουμε και ζεματάμε τη συκωταριά ολόκληρη έως ότου τρυπιέται με το πιρούνι. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Ψιλοκόβουμε τη συκωταριά.
Καίμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και τα έντερα (να τσιγαριστούν καλά περίπου 10-15’) ανακατεύοντας συνέχεια για να μην πιάσει ο πάτος.
Ρίχνουμε στη συνέχεια το πιπέρι και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 5’).
Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζουμί από τα έντερα που κρατήσαμε και 1 ποτήρι ζουμί από τα συκωτάκια. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά  (υπολογίζουμε και για το ρύζι που θα ρίξουμε στο τέλος).
Ρίχνουμε τον άνηθο και βράζουμε σε σιγανή φωτιά (αρχικά στο δυνατό και στη συνέχεια στο 3 για περίπου 2 ώρες.
Ρίχνουμε στη συνέχεια αλάτι και 1 κ.γ. πελτέ και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο για άλλη 1 ώρα.
Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο στο σιγανό για 20’-25’.
Τέλος αυγοκόβουμε και σερβίρουμε