Categories

Γύρος σπιτικός στο φούρνο















ΥΛΙΚΑ
1.700 γρ. χοιρινό  σε λεπτές φέτες  (από λαιμό ή πανσέτα χωρίς κόκκαλο) 
4-5 ξυλάκια για σουβλάκια

ΜΑΡΙΝΑΔΑ

2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη

2 κρεμμύδια πολτοποιημένα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1,5  κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
1 κ.γ. γλυκό μπούκοβο ή κόκκινο πιπέρι
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. κύμινο

2 κ.γ. αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο γυάλινο μπολ βάζουμε το κρέας και ανακατεύουμε με τα υλικά της μαρινάδας.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 5-12 ώρες (ή από την προηγούμενη στο ψυγείο).
Βάζουμε τα ξυλάκια σε νερό να ποτίσουν για μισή ώρα (για να μην καίγονται στο φούρνο). Στρώνουμε με τη σειρά τη μία πάνω στην άλλη τις φέτες του κρέατος σε μία σχάρα βάζοντας ενδιάμεσα από 1 ροδέλα ντομάτας και μπήγουμε τα σουβλάκια σε 4-5 σημεία για να συγκρατήσουν το κρέας. 
Ακουμπάμε την σχάρα σε ένα ταψί, ώστε να στάζουν τα λίπη του κρέατος μπήγουμε τα ξυλάκια πιο κάτω ώστε να ακουμπήσουν στο ταψί και προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 180ο C για 1 ώρα και 30 λεπτά (φροντίζουμε να μην στεγνώσει το νερό). 
Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και κόβουμε σε πολύ λεπτά κομμάτια.
Τα απλώνουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε στο γκριλ στην πάνω πάνω θέση για 10'.

Εναλλακτικά ψήνουμε σε λαδόκολλα:
Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μία μεγάλη λαδόκολλα
Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος στην λαδόκολλα το ένα πάνω στο άλλο και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό.
Τυλίγουμε σφιχτά σε αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για 1,5 ώρα στους 180οC (ή στους 100οC για 8 ώρες περίπου).
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και αφήνουμε για 15-20 λεπτά στους 200οC μέχρι να ξεροψηθεί η επιφάνειά του γύρου.

Στη συνέχεια κόβουμε τον γύρο σε πολύ λεπτά κομματάκια και αν τον θέλουμε πολύ ξεροψημένο, απλώνουμε τα κομματάκια σε λαμαρίνα και ψήνουμε στο γκριλ πάνω - πάνω για 5-10 λεπτά περίπου (προσέχουμε να μην ξεραθεί).