Categories

Άλμη ή γάρος για φέτα


ΥΛΙΚΑ

•  80 γραμ. αλάτι χοντρό 
•  1 λίτρο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 1 λίτρο νερό και το ζεσταίνουμε μέχρι ν' αρχίσει να βράζει.
Τότε ρίχνουμε 80 γραμμάρια αλάτι χοντρό και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει καλά (1 λεπτό περίπου).
Στη συνέχεια αποσύρουμε την άλμη από τη φωτιά, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, να κρυώσει καλά και να έχει ίδια θερμοκρασία με το τυρί (αν την ρίξουμε ζεστή στο τυρί, θα το χαλάσει).
Όταν η άλμη κρυώσει, βάζουμε τη φέτα σε ένα δοχείο και ρίχνουμε τόση άλμη, ώστε να καλύψει το τυρί τελείως. Από πάνω τοποθετούμε χαρτί αντικολλητικό ή λαδόκολλα (να εφάπτεται του υγρού).
Κλείνουμε καλά το δοχείο με το καπάκι του και διατηρούμε τη φέτα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 3 - 4 μήνες.

* Για αγελαδινό τυρί όχι πολύ αλμυρό, βάζουμε 100 γρ. αλάτι, ενώ αν είναι κανονικό ή προς το αλμυρό, 90 γρ. αλάτι.

* Όταν τελειώσει το τυρί, δεν πετάμε την άλμη, αλλά την χρησιμοποιούμε και πάλι, βάζοντας καινούργια ποσότητα τυριού.

* Αν το τυρί δεν καλύπτεται όλο από άλμη, όσο είναι εκτεθειμένο στον αέρα κιτρινίζει και χαλάει.