Categories

Αρακάς λαδερός



ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
2 καρότα σε ροδέλες
1 πατάτα μέτρια κομμένη στα τέσσερα (προαιρετικά)
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 φρέσκιες ντομάτες (περασμένες στο μπλέντερ) ή 1 κουτί χυμό ντομάτας
1/2 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τα καρότα και τον αρακά.
Ανακατεύουμε για 5' και ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τις πατάτες, τον άνηθο και 1 ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. 
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς, 1 ώρα περίπου και να μείνει με το λάδι του. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό. (Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται απ' το πόσο τρυφερός είναι ο αρακάς). 
Εναλλακτικά τοποθετούμε σε χύτρα και βράζουμε στη θέση για λαχανικά (Ι) για 15'. Στη συνέχεια σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε μέχρι να κατέβει η βαλβίδα. Ανοίγουμε το καπάκι και αν υπάρχουν πολλά υγρά βράζουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά να εξατμιστούν.

Συνοδεύουμε το φαγητό το με φέτα.