Categories

Ψαρόσουπα



ΥΛΙΚΑ
1 κ. ψάρι για σούπα (πεσκανδρίτσα, μπακαλιάρος κ.λπ.)
3 πατάτες
3 καρότα
3 κλωνάρια σέλινο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα
αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
1 1/2 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε το ψάρι.
Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας και τα  βάζουμε σε αλατισμένο νερό να βράσουν (υπολογίζουμε για κάθε άτομο 1 μεγάλο ποτήρι νερό + 1 επιπλέον ποτήρι. Π.Χ. για 3 άτομα: 3 ποτήρια + 1 = 4 ποτήρια νερό).
Μολις μαλακώσουν (περίπου 1/2 ώρα)  τα βγάζουμε από το νερό και βάζουμε το ψάρι μας. Μπορούμε το ψάρι να το βάλουμε μέσα σε τούλι για να μην πάνε στη σούπα μας κόκκαλα. Αν δεν έχουμε τούλι ή την ειδική σίτα για ψαρόσουπα, μόλις βγάλουμε τα ψάρια σουρώνουμετο ζουμί. Σιγοβράζουμε το ψάρι να βράσει για 15 λεπτά περίπου (όχι παραπάνω).
Βγάζουμε και το ψάρι (αν δεν το είχαμε σε τούλι, σουρώνουμε) και ρίχνουμε το ρύζι.
Όταν βράσει και το ρύζι (θέλει περίπου 20 λεπτά), αυγοκόβουμε τη σούπα: χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το λεμόνι και προσθέτουμε σιγά σιγά τη σούπα, ώστε το μείγμα να πάρει τη σωστή θερμοκρασία, χωρίς να ψηθούν τα αυγά και κόψουν. Όταν έχει γίνει αρκετά ζεστό το ζουμί, αρχίζουμε να το προσθέτουμε στη σούπα ανακατεύοντας συνεχώς.
Βάζουμε σε βαθιά πιάτα τη σούπα, με λίγα λαχανικά και λίγο καθαρισμένο ψάρι.

TIPS:
- Μπορούμε να μην κάνουμε αυγολέμονο, απλά παραλείπουμε το ρύζι και ρίχνουμε στο τέλος μόνο λεμόνι. Σ' αυτή την περίπτωση άν θέλουμε πιο πηχτή τη σούπα, όταν βράσουν τα λαχανικά και το ψάρι, βάζουμε ένα μέρος από αυτά (καθαρισμένο το ψάρι) μέσα σε ένα μουλτι και τα χτυπάμε (μαζί με λιγο νερό από τη σούπα) να γίνουν χυλός. Αυτό τον χυλό τον προσθέτουμε στη σούπα. 
- Μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι λαχανικό θέλουμε. Π.Χ. κολοκυθάκια, σπανάκι, φασολάκια κ.ά

- Ρίχνοντας φλούδα λεμονιού μέσα στο ζωμό την ώρα που βράζει το ψάρι, δεν μυρίζει ψαρίλα το σπίτι.