Categories

ΤΥΡΟΠΙΤΑΡΙ





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ (για 4 τυροπιτάρια)
400 γρ. αλεύρι (2 κούπες)
σόδα αναψυκτικό (σε θερμοκρασία δωματίου) (περίπου 1/2 κούπα και λίγο παραπάνω)
½ κ.γ.  αλάτι
3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
3 κ.σ . τσίπουρο

Βιτάμ πλάκα ή φυτίνη για το δίπλωμα των φύλλων.
σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων και το τηγάνισμα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Φέτα τυρί
2 κ.σ. γιαούρτι ή ανθότυρο (ή 1/2 φλιτζάνι γάλα με 2 γεμάτες κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό)
1 αυγό 
πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνουμε το βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει καλά (όχι να λιώσει).
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το λάδι και το τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το τσίπουρο και τη σόδα λίγη- λίγη  και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. 
Την κάνουμε ρολό και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Παίρνουμε ένα –ένα κομμάτι , το χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε 4 φυλλαράκια με τον πλάστη ή τα χέρια μας. Βουτυρώνουμε με βιτάμ ή φυτίνη από τη μια μεριά τα φυλλαράκια και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Διπλώνουμε από τις δύο μικρές πλευρές προς τη μέση και μετά πάλι στη μέση. Πατάμε λίγο με το χέρι μας και έχουμε ένα ζυμαράκι σχήματος παραλληλόγραμμου που έχει κλεισμένο μέσα σε στρώσεις βούτυρο. Κάνουμε το ίδιο και με τα 4 κομμάτια της ζύμης μας και έχουμε 4 παραλληλόγραμμα ζυμαράκια. Τα αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη 2 ώρες (ή 15'  στην κατάψυξη). 

Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση.  Βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε να ενωθούν πολύ καλά.

Μετά από δύο ώρες: Με το κάθε ζυμαράκι ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο , το λαδώνουμε ελαφρά με σπορέλαιο, βάζουμε πεταχτά εδώ και εκεί γέμιση και το κλείνουμε σε φάκελο. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.