Categories

ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ

Παραδοσιακό Πηλιορείτικο φαγητό και πήρε το όνομά του από τη λέξη «σπέτζα» που στην τοπική διάλεκτο χρησιμοποιείται για την πιπεριά. 


ΥΛΙΚΑ
3 λουκάνικα κομμένα ροδέλες
ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμύδι σε ροδέλες
1 πράσο σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμυδάκια ψιλοκομμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 πιπεριές πράσινες χονδροκομμένες
1 πιπεριά φλωρίνης χονδροκομμένη
1 πιπεριά κίτρινη
1 καρότο σε ροδέλες
2 φρέσκιες ντομάτες τριμένες + 1 κ.σ. πελτέ
1 ποτηράκι του κρασιού μαυροδάφνη ή κόκκινο γλυκό
1 κ.σ. κοφτή πάπρικα γλυκειά
1 κ.γ. κοφτό μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι
λίγη ζάχαρη
3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 και τοποθετούμε τη γάστρα με το καπάκι.
Κόβουμε τις πιπεριές σε κομμάτια ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά (κάθε πιπεριά στη μέση και μετά στα 3) και τα λουκάνικα σε ροδέλες περίπου των 3 εκ.. Επίσης, κόβουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα σε ροδέλες και τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη ή στο multi
Τηγανίζουμε ελαφριά στο λάδι τα λουκάνικα και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τις πατάτες και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Στο ίδιο λάδι στο τηγάνι ρίχνουμε και σωτάρουμε πρώτα τα κρεμύδια. Μόλις διαυγάσουν ρίχνουμε τις πιπεριές και το καρότο. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και φέρνουμε δυο – τρεις βόλτες.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την ντομάτα, όλα τα μπαχαρικά και την ζάχαρη.
Μόλις πάρουν βράση βγάζουμε την καυτή γάστρα και ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα, τα λουκάνικα και τις πατάτες. Συμπληρώνουμε λίγο νεράκι σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 40’.

* Αντί για γάστρα μπορούμε να συνεχίσουμε το φαγητό σε βαθύ τηγάνι.
* Όταν σοτάρουμε τα υλικά το φαγητό γίνεται μεν πολύ πιο νόστιμο, αλλά βαρύ.

* Για να είναι το φαγητό πιο ελαφρύ βάζουμε όλα τα υλικά στην καυτή γάστρα χωρίς σοτάρισμα (και τις πατάτες χωρίς τηγάνισμα):
Βάζουμε στη γάστρα τα λουκάνικα και σφηνώνουμε ανάμεσά τους τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα πράσα και τις σκελίδες του σκόρδου. Περιχύνουμε με τη φρέσκια ντομάτα όπου έχουμε διαλύσει τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το κρασί. Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι, πάπρικα γλυκιά και μπούκοβο, γιατί τα λουκάνικα είναι πικάντικα από μόνα τους. Προσθέτουμε λίγη ρίγανη και θυμάρι και καλύπτουμε το φαγητό με νερό . Κλείνουμε τη γάστρα μας και σιγοψήνουμε για 1 περίπου ώρα . Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και ελέγχουμε κατά διαστήματα.