Categories

Λαγάνα


Η λαγάνα φτιάχνεται με λιγότερη μαγιά απ΄ ό,τι το ψωμί και οπωσδήποτε με μπόλικο σουσάμι.

ΥΛΙΚΑ (για 2 μέτριες παραλληλόγραμμες λαγάνες):
2 κούπες χλιαρό  νερό (600 ml)
1 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας  ταχίνι 
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο*
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά των 9 γραμμαρίων ή 35 γραμμάρια νωπή μαγιά
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι (1 κιλό)

Για  το τέλειωμα: 
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι
2-3 κουταλιές μαυροσίσαμο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μπολ την μια κούπα από  το χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι (από το λευκό) και σκεπάζουμε να αφρίσει (δεν θέλει πολλή ώρα…). 
Σε  μπολ ανάμειξης βάζουμε την άλλη κούπα νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να διαλυθεί το ταχίνι. Προσθέτουμε το διάλυμα της μαγιάς, το αλάτι και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια κανονική ζύμη. Πρέπει η ζύμη να είναι μαλακιά κι αφράτη και να κολλάει στα χέρια σας λίγο, να παραμένει ελαφρώς υγρή. Ο λόγος που θέλετε η ζύμη να παραμένει υγρή, είναι για να γίνει η λαγάνα σας πιο αφράτη. Όσο πιο σφιχτή είναι η ζύμη τόσο πιο σφιχτή θα είναι και η ψίχα της λαγάνας. [Δεν είναι όλα τα αλεύρια ίδια, οπότε σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει πάρα πολύ στα χέρια ή στον κάδο του μίξερ, μη φοβηθείτε να ρίξετε επιπλέον αλεύρι (για όλες τις χρήσεις). Ρίξτε το όμως σιγά-σιγά, ελέγχοντας την υφή της ζύμης ώστε να μην καταλήξετε με σφιχτό και ξερό ζυμάρι]. Σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα, λαδώστε ελαφρά με ελαιόλαδο το μπωλ του μίξερ, ή τη γαβάθα σας, και τη ζύμη και τοποθετήστε την μέσα στο μπωλ. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα πάρει γύρω στη 1 ώρα να φουσκώσει, αναλόγως πόσο ζεστός είναι ο χώρος που θ' αφήσετε τη ζύμη.

Στη συνέχεια πατάμε με το χέρι μας να κατεβεί  η ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.  
Σε χαρτί ψησίματος απλώνουμε με ελαφρώς λαδωμένα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό οβάλ σχήμα ή σε ό,τι  άλλο σχήμα  μας αρέσει (να μην έχει μεγάλο πάχος - περίπου 1 cm).  Αφήνουμε για 30' τουλάχιστον να ανεβεί ξανά.
Όταν είναι έτοιμη ανάβουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς πάνω - κάτω. 
Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και ψεκάζουμε με ψεκαστήρι την επιφάνεια της λαγάνας. 
Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και με τα δάκτυλά μας κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.
Τοποθετούμε τη λαγάνα με το αντικολλητικό χαρτί απευθείας στη σχάρα και ψήνουμε στην δεύτερη θέση από κάτω για 30' περίπου ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματός ψεκάζουμε 2-3 φορές με νεράκι τη λαγάνα.
Μόλις βγει από το φούρνο την τυλίγουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί πριν την κόψουμε.
Τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

* Όσοι νηστεύουν από λάδι το αντικαθιστούν με 1 επιπλέον κουταλιά σούπας ταχίνι. Επίσης για όσους δεν θέλουν το ταχίνι το αντικαθιστούμε με το ανάλογο λάδι.