Categories

Λαζάνια μπολονέζ με κρέμα



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΟΛΟΝΕΖ
4 κ.σ ελαιόλαδο
800 γραμ. κιμά (μία φορά περασμένο στη μηχανή του κιμά)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα ψιλοκομμένα (στο μούλτι)
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κονσέρβες ντοματάκια περασμένα στο μούλτι
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
1 πακέτο λαζάνια Barilla (500 γραμ.) [περιλαμβάνει 20 φύλλα]
150 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα ή ρεγκάτο
125 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
λίγο βιτάμ για το ταψί

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1 ½ λίτρο γάλα
6 κ.σ. κορν φλάουρ (όχι πολύ γεμάτες)
3 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
1/4 φλ. ρεγκάτο ή παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
1 αυγό (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα κιμά και μόλις αρχίσει να βράζει, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. 

Για τη σάλτσα με κιμά, μπολονέζ.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει και να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. 
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και καρότα και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί κατά το ήμισυ και ρίχνουμε την ντομάτα.
Προσθέτουμε το γάλα, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις αρχίζει να βράζει η σάλτσα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε περίπου 30 λεπτά. Ανακατεύουμε την σάλτσα 3-4 φορές καθ´όλη τη διάρκεια του βρασμού. Η σάλτσα θέλουμε στο τέλος να έχει υγρά.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και το αυγό για όσους το θέλουν στη συνταγή). Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά.
Στο τέλος, πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά) και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει. Πρέπει να είναι μια ελαφρώς ρευστή κρέμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα ή στους 185 πάνω κάτω.
Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μακρόστενο βαθύ ταψί 30×40 εκ.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί. Ρίχνουμε και απλώνουμε στο ταψί μία κουταλιά γεμάτη, μπεσαμέλ. Κάνουμε μία στρώση με ξερά λαζάνια, μετά μία στρώση σάλτσα μπολονέζ (επάνω στα λαζάνια) και κατόπιν μία στρώση μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί και κάνουμε μία στρώση λαζάνια. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις των υλικών μέχρι να γεμίσουμε το ταψί. Στο τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα μπολονέζ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα μπεσαμέλ.
Στο σύνολο κάνουμε 4 στρώσεις λαζάνια.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ώσπου να πάρει ελαφρώς ροδοκόκκινο χρώμα.
Αφήνουμε τα λαζάνια μπολονέζ, να σταθούν για 15 λεπτά εκτός φούρνου πριν σερβίρουμε.