Categories

Αγγινάρες αλα πολίτα με αρακά




Υλικά (για 4 άτομα ως κύριο ή για 8 ως πρώτο πιάτο)
8 φρέσκιες αγκινάρες καθαρισμένες σε νερό και λεμόνι (ή 8 κατεψυγμένες)
3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια των 2 εκ.
3 κρεμμυδάκια φρέσκα μεγάλα κομμένα σε μικρές ροδέλες
3 μεγάλα καρότα σε ροδέλες ή 12 μίνι καροτάκια
500 γραμ. καθαρισμένο αρακά φρέσκο (ή κατεψυγμένο)
5 κλωνάρια άνηθο ψιλοκομμένο
½ -1 λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ
ζεστό νερό
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις αγγινάρες από τα σκληρά φύλλα. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τις τριχούλες από το κέντρο και τις ρίχνουμε σε νερό όπου έχουμε στίψει λεμόνι (για να μη μαυρίσουν). Αν έχουμε κατεψυγμένες τις μαγειρεύουμε όπως είναι.
Βάζουμε το λάδι σε ρηχή, πλατιά κατσαρόλα και αφού κάψει ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα. Μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και τις αγγινάρες. Τα σοτάρουμε μαζί για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τον αρακά και σε 2 λεπτά συμπληρώνουμε με ζεστό νερό τόσο ίσα να σκεπαστεί το φαγητό. Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου (δοκιμάζουμε με το πιρούνι αν έχουν γίνει οι αγγινάρες και ο αρακάς, αν όχι αφήνουμε λίγο παραπάνω).
Μόλις γίνει το φαγητό βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, αραιώνουμε πρώτα με λίγο κρύο νερό και ρίχνουμε μια κουτάλα από το ζουμί των λαχανικών που βράζουν. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πήξει και το ρίχνουμε σιγά-σιγά πάλι πίσω στη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τον άνηθο και τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά περίπου σε χαμηλή ψωτιά ή μέχρι να φύγει σχεδόν όλο το νερό, δοκιμάζοντας με το πηρούνι τις αγκινάρες και τον αρακά (οι χρόνοι εξαρτώνται πολλές φορές από το πόσο βραστερός είναι ο αρακάς ή πόσο τρυφερές οι αγκινάρες). Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα να πέσει ήπια η θερμοκρασία και να δέσει η γεύση.

Σερβίρουμε σε πιατέλα ή σε χωριστά πιάτα. Συνοδεύουμε με φέτα και φρέσκο ψωμί.