Categories

Λαχανιά



ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό χοιρινό από σπάλα (προτιμούμε με λίγο λιπάκι)
1 αφράτο λάχανο περίπου 1 ½ κιλό

 ½ κ.γ. μπούκοβο ή 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. πελτές
½ κ.σ. πάπρικα γλυκειά
3 γεμάτες κ.σ. φυτίνη ή βιτάμ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο βούτυρο το κρέας ώσπου να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το πιπέρι. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι ίσα να καλυφθεί το κρέας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα. (Μπορούμε να βράσουμε το κρέας και στη χύτρα για 25').
Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε το λάχανο αφαιρώντας τα χοντρά μέρη του και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Μόλις βράσει το κρέας το βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε για λίγο σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το λάχανο ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε την πάπρικα και το μπούκοβο.
Ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε πάνω από το λάχανο το κρέας. Αν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι*. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του (περίπου 15’).


ΠΡΟΣΟΧΗ: * Δεν συμπληρώνουμε πολύ  νερό γιατί “αμολάει” το λάχανο.