Categories

Γιουβαρλάκια σούπα με αυγολέμονο




ΥΛΙΚΑ
500 - 600 γρ. κιμά
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
λίγο ελαιόλαδο
½ φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα 
(προαιρετικά 1-2 καρότα)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι
1ασπράδι αυγού
1 ½ λίτρο νερό ή ζωμός κρέατος

2 κ.σ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα για τη σούπα

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
1 ασπράδι και 2 κρόκους αυγών
1 μεγάλο ή 2 μικρά λεμόνια


Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ρύζι (το οποίο έχουμε πλύνει 2-3 φορές), το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ένα ασπράδι από τα αβγά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε λίγο νεράκι με τη χούφτα μας και ζυμώνουμε καλά τα υλικά, πλάθουμε μικρά στρογγυλά μπαλάκια (μέγεθος καρυδιού) και τα αλευρώνουμε.
Βράζουμε 1½ λίτρο νερό και ρίχνουμε ένα ένα τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια, το βούτυρο, τα καρότα και 2 κ.σ. ρύζι. Αυξομειώνουμε το νερό ανάλογα πόσο ζουμερή ή πηχτή θέλουμε τη σούπα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 40'.
Τραβάμε την κατσαρόλα  από τη φωτιά. Και φτιάχνουμε το αυγολέμονο: Χτυπάμε στην αρχή το ασπράδι, προσθέτουμε μετά τους κρόκους και τέλος το λεμόνι. Αφού χτυπηθούν μαζί αυτά προσθέτουμε λίγο - λίγο ζουμί από την κατσαρόλα (περίπου 1 κούπα) χτυπώντας με τον αυγοδάρτη και περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια. Ανακινούμε την κατσαρόλα για να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε με τριμμένο πιπέρι