αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
ξερή μαγιά 16 γρ. (2 φακελάκια)
1 κ.γ γεμάτο ζάχαρη
2 κ.γ. γεμάτα αλάτι
ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο 50 ml
νερό 720 ml
ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50-70 γρ
Σε ένα μπολ προσθέτουμε αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, νερό, λαδι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για τουλάχιστον 40 λεπτά. Πασπαλίζουμε το τραπέζι με αλεύρι. Ενσωματώνουμε το αλεύρι με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω ίσα να μην κολλάει και ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια.
Μεταφέρουμε σε αντικολλητικο χαρτί και δίνουμε σχήμα στη ζύμη μας, ώστε να ταιριάξει αργότερα στη γάστρα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (περίπου 40').
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς (στον αέρα ή πάνω κάτω) με τη γάστρα (άδεια) με το καπάκι μέσα στο φούρνο (40').
Τοποθετούμε τη ζύμη με το αντικολλητικο χαρτί μέσα στην καυτή γάστρα και ψεκάζουμε με νερό όλο το ζυμάρι. Προσθέτουμε σουσάμι (προαιρετικά). Χαράζουμε τη ζύμη με ένα ξυράφι ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα το ψωμί (αν έχουμε χωρίσει τη ζύμη σε 2 ψωμιά θέλει λιγότερο χρόνο χωρίς καπάκι).
Αφαιρούμε από το φούρνο και τοποθετούμε το ψωμί πάνω σε σχάρα (όχι σε πετσέτα ) να κρυώσει και να τραβήξει η υγρασία.
- 2 κ.σ. ηλιόσπορο ή


