Categories

Σουτζουκάκια με ρύζι





ΥΛΙΚΑ
500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. γεμάτο κύμινο
2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1 φλ. κρασί Μαυροδάφνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 κουτί πουμαρό (ή 1 κιλό ντομάτες τριμμένες με 1 πρέζα ζάχαρη)
2 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1/2 κ.σ. πελτές
2-3 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί.
Το στύβουμε και τα ψιχουλιάζουμε. Κρατάμε το κρασί στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζοιυμε τον κιμά, το ψωμί και όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνοιυμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς. Αφήνοιυμε για λίγο στο ψυγείο (15' - 30').
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάθουμε μικρά και στενόμακρα τα σουτζουκάκια, βουτώντας τα χέρια στο κρασί. Τα   τηγανίζουμε χωρίς να αλευρώσουμε για 3 λεπτά.
Αφού τα τηγανήσουμε όλα τα ρίχνουμε στη σάλτσα ντομάτας να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Επειδή είναι πολύ μικρά δεν θέλουν πολύ ώρα βράσιμο και μαγείρεμα. Αν πλάσουμε μεγάλα τα σουτζουκάκια τότε θέλουν παραπάνω ώρα τηγάνισμα και παραπάνω ώρα βράσιμο στη σάλτσα.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα για να λιώσει και προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρω για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα. Βράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει.

Στο τέλος, σερβίρουμε σε πιατέλα το ρύζι με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα.