Categories

Ψωμί



1 κ. αλεύρι
600 ml νερό
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. καλαμποκέλαιο
30 γρ. φρέσκια μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το νερό (όχι καυτό) και στη μισή ποσότητα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 3 κ.σ. αλεύρι, ανακατεύουμε και περιμένουμε να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει.
Στο μίξερ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, το νερό και τη φουσκωμένη μαγιά και με το γάντζο του μίξερ ζυμώνουμε στη χαμηλή ταχύτητα έως ότου μαζευτεί όλη η ζύμη γύρω από τον γάντζο και είναι καθαρά τα τοιχώματα.
Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο, ρίχνουμε το ζυμάρι και ζυμώνουμε λιγάκι με το χέρι. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και τοποθετούμε σε μεγάλο πλαστικό μπωλ. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά ζυμώνουμε ελαφρά το κάθε κομμάτι (όχι πολύ έντονα, για να μείνει αφράτο) σχηματίζουμε φρατζολάκι ή μακρόστενο ψωμάκι και τοποθετούμε σε λαμαρίνα όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί. Στο μεταξύ ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις. Αφήνουμε να φουσκώσουν ώσπου να ζεσταθεί καλά ο φούρνος..
Πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο, χαράσσουμε την επιφάνεια με 3-4 χαρακιές. Αλείφουμε με το πινέλο νερό και πασπαλίζουμε σουσάμι.
Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος ψήνουμε στη δεύτερη σκάλα από κάτω τα πρώτα 20' στους 250 βαθμούς. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 και ψήνουμε για άλλα 15' περίπου (30-35', μέχρι να ροδοκοκκινήσει). (Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος της ζύμης του ψωμιού. Όσο μεγαλύτερο σε μέγεθος το ψωμί τόσο χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μεγαλώνουμε το χρόνο ψησίματος. Π.χ. για 1 μεγάλη φρατζόλα ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45 λεπτά, ενώ αν κάνουμε ατομικά ψωμάκια ψήνουμε στους 250 βαθμούς για περίπου 17 λεπτά.)
Μόλις ψηθεί το βγάζουμε από το ταψί, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να "τραβήξει" για περίπου 20 λεπτά πριν το κόψουμε.

* Η ζάχαρη βοηθάει για να κάνει τραγανή κόρα το ψωμί.