Categories

Παστό χοιρινό



ΥΛΙΚΑ
1 κ. χοιρινό μπούτι
1 κ. χοιρινή πανσέτα
1 ποτήρι λευκό κρασί (αν δεν έχουμε, ρίχνουμε ροζέ, ποτέ κόκκινο)
2-3 χούφτες χοντρό αλάτι
2 μεγάλα κρεμμύδια
20 κόκους μαύρο πιπέρι
φλούδα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1-2 ξύλα κανέλας
ρίγανη ή θυμάρι
ελαιόλαδο για το σκέπασμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια. Σε ένα τρυπητό το οποίο έχουμε τοποθετήσει μέσα σε λεκανίτσα ρίχνουμε 1 χούφτα αλάτι, πάνω βάζουμε το κρέας πασπαλίζουμε 1 χούφτα θυμάρι ή ρίγανη και καλύπτουμε με το υπόλοιπο αλάτι (το βάζουμε για να τραβήξει τα υγρά του και να μην μας χαλάσει). Το κρέας θα πρέπει να "ντυθεί" με αλάτι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε μαζί με τη λεκάνη από κάτω μέσα στο ψυγείο για 3 μέρες. Κάθε μέρα φροντίζουμε να αδειάζουμε τα στραγγίσματα.
Την 4η μέρα (το κρέας έχει αλλάξει χρώμα) ξεπλένουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος ώστε να φύγει το αλάτι και η ρίγανη και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας μας σε μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει και σ αυτή την διαδικασία ξαφρίζουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΧΥΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ).
Μετά το βράσιμο σουρώνουμε και τοποθετούμε στην αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λάδι) με σκοπό να φύγουν τα υγρά του. Μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει αφαιρούμε και βάζουμε το κρέας σε βάζο. Ρίχνουμε ό,τι μπαχαρικά θέλουμε: ροδέλες κρεμμυδιού, πορτοκαλόφλουδα, 2 ξύλα κανέλας και μερικούς κόκκους πιπεριού. Κλείνουμε το βάζο για μια στιγμή για να τα ανακατέψουμε. Ανοίγουμε πάλι το καπάκι και καλύπτουμε το κρέας με λάδι (να σκεπαστεί).
Διατηρείται για αρκετούς μήνες εκτός ψυγείου.