Categories

Μυδοπίλαφο



ΥΛΙΚΑ
  • 1  κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος * ή 500 γρ. καθαρισμένα (1 συσκευασία)
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο 
  • 2 κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο προαιρετικά 
  •  Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα 
  • χυμό από 1 μικρό λεμόνι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν πρόκειται για μύδια κατεψυγμένα, τα αποψύχουμε, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί.Τα βάζουμε στο ούζο, να σταθούν μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε και δεν προσθέτουμε έξτρα ούζο στο μαγείρεμα.

Αν πρόκειται για φρέσκα μύδια: Πλένουμε τα μύδια, τα ξύνουμε να φύγουν οι λάσπες και βγάζουμε με προσοχή το μουστάκι τους (αυτό το κάνουμε λίγο πριν τα μαγειρέψουμε) τραβώντας από το πίσω μέρος προς τα εμπρός.
Αχνίζουμε τα μύδια σε βαθύ τηγάνι με 1 φλιτζάνι νερό και κρατάμε μόνο αυτά που ανοίγουν. Τα άλλα τα πετάμε. Κρατάμε ό,τι ζουμί έχουν βγάλει. (Τα μύδια δεν τα καθαρίζουμε).

Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Τέλος προσθέτουμε και το σκόρδο. Φέρνουμε μερικές βόλτες και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο και φουσκώσει.
Προσθέτουμε το ούζο και το λεμόνι, τα φέρνουμε δύο – τρεις βόλτες ίσα να εξατμιστουν και προσθέτουμε τη μουστάρδα και το ζουμί των μυδιών και συμπληρώνουμε με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τα μύδια και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πιεί το ρύζι το ζουμί. 

- Μπορούμε να κάνουμε το μυδοπίλαφο κόκκινο προσθέτοντας μαζί με τα μύδια 1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη.
- Μπορούμε να παραλείψουμε την ντομάτα και να βάλουμε λίγους στήμονες - σαφράν ή τριμμένο κρόκο Κοζάνης.