Categories

Μυδοπίλαφο



ΥΛΙΚΑ
  • 1  κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος * ή 500 γρ. καθαρισμένα (1 συσκευασία)
  • 1 σφηνάκι ούζο ή 1/4 φλιτζανιού λευκό κρασί
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • ½ ρίζα φινόκιο ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • μισό φλιτζάνι λάδι
  • 2 κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  •  Αλάτι και πιπέρι
  • Κουκουνάρι καβουρντισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν πρόκειται για μύδια κατεψυγμένα, τα αποψύχουμε, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί.Τα βάζουμε στο ούζο, να σταθούν μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε και δεν προσθέτουμε έξτρα ούζο στο μαγείρεμα.

Αν πρόκειται για φρέσκα μύδια: Πλένουμε τα μύδια, τα ξύνουμε να φύγουν οι λάσπες και βγάζουμε με προσοχή το μουστάκι τους (αυτό το κάνουμε λίγο πριν τα μαγειρέψουμε) τραβώντας από το πίσω μέρος προς τα εμπρός.
Αχνίζουμε τα μύδια σε βαθύ τηγάνι με 1 φλιτζάνι νερό και κρατάμε μόνο αυτά που ανοίγουν. Τα άλλα τα πετάμε. Κρατάμε ό,τι ζουμί έχουν βγάλει. (Τα μύδια δεν τα καθαρίζουμε).

Ζεσταίνουμε το λάδι και βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια, το πράσο και το φινόκιο και τα σοτάρουμε (μέχρι να διαυγάσει το κρεμμύδι). Τέλος προσθέτουμε και το σκόρδο. Φέρνουμε μερικές βόλτες και προσθέτουμε και το ρύζι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο και φουσκώσει.
Προσθέτουμε το ούζο, φέρνουμε δύο – τρεις βόλτες ίσα λίγο να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζουμί των μυδιών και συμπληρώνουμε με 2 κούπες ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τα μύδια (κρατάμε μερικά με κέλυφος για ντεκόρ) και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πιεί το ρύζι το ζουμί και σερβίρουμε γαρνίροντας με το καβουρντισμένο κουκουνάρι.

- Μπορούμε να κάνουμε το μυδοπίλαφο κόκκινο προσθέτοντας μαζί με τα μύδια 1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη.
- Μπορούμε να παραλείψουμε την ντομάτα και να βάλουμε λίγους στήμονες - σαφράν ή τριμμένο κρόκο Κοζάνης.