Categories

Γαρίδες σαγανάκι


ΥΛΙΚΑ

4 κ. σ. λάδι
1 κουτί (400 γρ.) ντομάτες τριμμένες ή 3-4 φρέσκιες ώριμες ντομάτες

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτριες πράσινες πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 σφηνάκι ούζο

1 πρέζα πάπρικα γλυκιά

1 πρέζα μπούκοβο ή 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
αλάτι, ρίγανη
500 γρ. γαρίδες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
(1 πρέζα ζάχαρη μόνο αν βάλουμε ώριμες ντομάτες)
70 γρ. φέτα τριμμένη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε, κόβουμε τα κεφάλια τους και αν είναι μεγάλες βγάζουμε το έντερο. Κρατάμε τις γαρίδες στην άκρη και τα κεφάλια και τα κελύφη τα σιγοβράζουμε με 1 ποτήρι νερό για περίπου μισή ώρα ώστε να βγάλουν τη νοστιμιά τους. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό. (Αν οι γαρίδες είναι καθαρισμένες και κατεψυγμένες παραλείπουμε αυτή τη διαδικασία),

Σε χαμηλή κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Σωτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις πιπεριές. Ρίχνουμε το ούζο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε τις ντομάτες. Προσθέτουμε πάπρικα, μπούκοβο, ρίγανη, αλάτι, ζάχαρη και το ζωμό (τρίψω και λίγη στον ψιλό τρίφτη για να λιώσει) και βράζουμε για 15 λεπτά.

Όταν η σάλτσα δέσει και μείνει με ελάχιστο νερό, προσθέτουμε τις γαρίδες. Μόλις αλλάξουν χρώμα, αποσύρουμε και προσθέτουμε τη φέτα χοντροκομμένη.

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα θαλασσινά σκληραίνουν αν παραβράσουν).



Εναλλακτικά, μπορείτε μόλις ρίξετε τις γαρίδες, να αποσύρετε από τη φωτιά, να προσθέσετε το τριμμένο τυρί και να βάλετε το φαγητό σε ταψάκι στη μεσαία σκάλα για 10 λεπτά στο γκριλ.