Categories

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ

(Παρουσιάστηκε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Της ALFA τα ζυμώματα”. Είναι παραδοσιακή πίτα της Ηπείρου και σε πολλά χωριά τη σερβίρουνε την Πρωτοχρονιά σαν βασιλόπιτα)




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ
150 γρ. βούτυρο πρόβειο Ηπείρου λιωμένο
1 μικρό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής
500 γρ. χοιρινό χωρίς πολύ λίπος
1 μικρό κρεμμύδι
1 κλωνάρι σέλερι
1 πράσο
1 καρότο
1 δαφνόφυλλο
5 -6 κόκκοι μαύρο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 κ.σ. βούτυρο Ηπείρου (πρόβειο)
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια τραχανά ξινό
400 γρ. φέτα τριμμένη
αλάτι – πιπέρι

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο κιχί της Alfa
λίγο ελαιόλαδο για το φύλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε τα κρέατα σε κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό. Ξαφρίζουμε και τοποθετούμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το πράσο, το καρότο, το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και βράζουμε για 40 λεπτά (δεν αλατίζουμε).
Αφαιρούμε το κρέας και σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Μόλις κρυώσει το κρέας κόβουμε σε κομματάκια. Από το κοτόπουλο πετάμε τις πέτσες, ξεκοκκαλίζουμε και κόβουμε κι αυτό σε κομματάκια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (ή αν θέλουμε σε λεπτές φέτες)
Τοποθετούμε το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το κρεμμύδι φέρνουμε δυο βόλτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 7 (για να μην πάρει χρώμα) και αφήνουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί εντελώς.
Στη συνέχεια ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε το κρέας και ανακατεύουμε να τσιγαριστούν όλα μαζί για 2-3 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον τραχανά και περίπου 3 φλιτζάνες από το ζωμό που έχουμε κρατήσει. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να φουσκώσει ο τραχανάς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι “ρουφήξουν” όλα τα υγρά και να χλιαρύνει.
Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετούμε χιαστί 2 φύλλα που τα λαδώνουμε (πιτσιλωτά) ελαφρώς. Στη μέση τοποθετούμε το τρίτο φύλλο σουρωμένο. Βάζουμε στη μέση τη γέμιση και σκεπάζουμε με 2 φύλλα σουρωμένα. Κλείνουμε τα γύρω – γύρω φύλλα προς τα επάνω, λαδώνουμε ελαφρώς (πιτσιλωτά) και χαράζουμε την πίτα. Πριν τη βάλουμε στο φούρνο τινάζουμε με το χέρι νεράκι από πάνω.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς πάνω-κάτω, στην κάτω-κάτω σχάρα  για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια γυρνάμε το φούρνο μόνο κάτω και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά.
Βγάζουμε αμέσως την πίτα από φούρνο και μόλις χλιαρύνει την κόβουμε.