Categories

Χριστουγεννιάτικος λευκός κορμός με κρέμα κάστανου




ΥΛΙΚΑ

Για την μαρέγκα:
150 γρ. ασπράδια αβγών
150 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. φουντούκι αλεσμένο σε σκόνη
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κακάο κοσκινισμένο

Για την κρέμα:
300 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σούπας άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
1 κ.γ. κακάο
300 γρ. πουρέ κάστανο *
3 κ.σ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ

Για την επικάλυψη:
150 γρ. κρέμα γάλακτος κτυπημένη σαντιγυ με 1 ½ κ.σ. άχνη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
κακάο για το στόλισμα
10 μαρόν γλασέ
γκί για την διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την μαρέγκα:

Βάζουμε στο κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε ελαφρώς, προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα. Βγάζουμε τον κάδο απο το μίξερ, προσθέτουμε το φουντούκι και το αλεύρι, ανακατεύοντας πολύ καλά με μία σπάτουλα. Απλώνουμε την μαρέγκα, σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα 25χ30 εκ. αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. γύρω - γύρω. Στη συνέχεια, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου για 15- 20 λεπτά.


Για την κρέμα:

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, την κρέμα μαζί με την ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε το κακάο και προσθέτουμε τον πουρέ απο τα κάστανα και το κονιάκ. Συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να έχουμε μία παχύρευστη κρέμα. Κρατάμε στο ψυγείο, μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.



Συναρμολόγηση και διακόσμηση:

Βγάζουμε την μαρέγκα απο το φούρνο και την γυρίζουμε ανάποδα σε ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας. Ξεκολλάμε σιγά - σιγά την άλλη λαδόκολλα και το τυλίγουμε σε ρολό, για να πάρει το σχήμα και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, ξετυλίγουμε και απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα, αφήνοντας λίγο περιθώριο γύρω - γύρω. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό, με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Τοποθετούμε σε πιατέλα και καλύπτουμε με την σαντιγύ. Με τη βοήθεια ενός πηρουνιού κάνουμε σχέδια (γραμμώσεις).
Βάζουμε στο ψυγΕίο, για 2 ώρες τουλάχιστον για να παγώσει καλά. Σερβίρουμε το ρολό, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη, κακάο, μαρόν γλασέ και προαιρετικά με κλαδάκι γκί.


--------------------------------

* Για τον πουρέ κάστανο:
300 γρ. κάστανα βρασμένα (χωρίς τη φλούδα)
50 γρ. κρέμα γάλακτος
10 γρ. βούρυτο
1 βανίλια

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα κάστανα και τα βάζουμε να βράσουν σε νερό με ελάχιστο αλάτι, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και τα καθαρίζουμε, αφαιρώντας και τις ενδιάμεσες μεμβράνες. Τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Σε ανάλογη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και το λοβό της βανίλιας σκισμένο κατά μήκος. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε τον πουρέ του κάστανου. Ανακατεύουμε συνέχεια σε πολύ χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιογενής πολτός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Αν θέλουμε την κρέμα πιο ρευστή, προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος.