Categories

Τάρτα σοκολάτας με καραμελωμένο ανανά

Συνταγή του Άκη Πετρετζίκη που παρουσιάστηκε 
στο “πρωινό mou”. Για όσους λατρεύουν τη σοκολάτα! Η τάρτα σερβίρεται με καραμελωμένο ανανά και παγωτό βανίλια.
Διατηρείται εκτός ψυγείου για 4 μέρες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
250 γρ. μπισκότα digestive
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. κουβερτούρα NESTLE DESSERT πραλίνα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ:
400 γρ. κουβερτούρα NESTLE DESSERT Κλασική σε μικρά κομμάτια
250 γρ. γάλα καυτό
100 γρ. βούτυρο λιωμένο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΝΑ:
1 κονσέρβα ανανά
ολόκληρα γαρύφαλα
ξύλο κανέλας
λίγη ζάχαρη μαύρη μαλακή
2 κουτ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για τη βάση, χτυπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ. Λιώνουμε το βούτυρο, αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη σοκολάτα για να λιώσει και αυτή. Προσθέτουμε τα μπισκότα που έχουν γίνει πια σκόνη στο τηγάνι με το βούτυρο και τη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Το μείγμα το βάζουμε στη βάση της τάρτας. Πιέζουμε με τη βάση ενός ποτηριού ή με ένα μπρίκι (από το κέντρο κυκλικά προς τα έξω κ.ο.κ.) ώστε να συμπιέσουμε τα υλικά και να ενωθούν καλά. Φυσικά σηκώνουμε λίγη από τη βάση και στα πλάγια της φόρμας που καλό θα ήταν να είναι με αποσπώμενα τοιχώματα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα.

Ετοιμάζουμε μια γκανάς με τα υλικά της. Προσοχή χρειάζεται σε δύο σημεία. Κατ' αρχήν, το γάλα να είναι καυτό και να το προσθέσουμε στην σοκολάτα, που την έχουμε ψιλοκομμένη σε ένα μπολ, σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας καλά-καλά με σύρμα πριν βάλουμε την επόμενη δόση. Με τον τρόπο αυτό γίνεται καλύτερα η κρέμα και γίνεται και πιο γυαλιστερή. Το δεύτερο σημείο είναι το βούτυρο, το οποίο το προσθέτουμε στο τέλος, να είναι λιωμένο. Αυτό με τη σειρά του βοηθάει και πάλι στην κρέμα να γίνει όμορφη.

Αφού ετοιμάσουμε την γκανάς τη βάζουμε πάνω στην τάρτα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά-καλά εκτός ψυγείου για περίπου 4 ώρες. (Η τάρτα διατηρείται εκτός ψυγείου).

Για τον ανανά, βάζουμε τα κομμάτια σε ένα καυτό τηγάνι με καστανή ζάχαρη και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να καραμελώσουν. Ντεγκλασάρω με λίγο από το σιρόπι. Συνοδεύω με την τάρτα.

Προσοχή θέλει και στο σερβίρισμά της. Πρέπει να έχουμε ένα μαχαίρι ζεστό, ώστε να κόβονται όμορφα τα κομμάτια. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε έχοντας ένα μπολ με ζεστό νερό και, κάθε φορά που θέλουμε να κόψουμε ένα κομμάτι, βουτάμε τη λάμα του μαχαιριού εκεί μέσα και, αφού τη σκουπίσουμε με ένα πανί, κόβουμε το κομμάτι.