Categories

Τάρτα λεμονιού µε ψημένη μαρέγκα




μερίδες 8

ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση (*):
180 γρ. αλεύρι
60 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι, ξύσμα
80 γρ. βούτυρο λούρπακ ή βιτάμ
1 κρόκος αβγού
κρύο νερό
(*: εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε ζύμη τάρτας με μπισκότα:
Χρειαζόμαστε 1 πακέτο νταιτζέστιβ ή πτι μπερ ή ό,τι μπισκότο μας αρέσει και 1 μεγάλη κουταλιά σούπας βούτυρο. Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι. Στη συνέχεια ανακατεύουμε με το βούτυρο και τρίβουμε με τα χέρια ώστε να ενσωματωθούν. Στρώνουμε στο ταψάκι – δεν χρειάζεται ψήσιμο)

Για την κρέμα:
1 ½  φλ. τσαγιού νερό
½  φλ. τσαγιού χυμό λεμονιού

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη (200 γρ.)
80 γρ. κορν φλάουρ
χυμός από 2 λεμόνια + ξύσμα
60 γρ. βούτυρο (2 κ.σ.)
3 κρόκοι αβγών

Για την μαρέγκα:
3 ασπράδια αβγών
80 γρ. ζάχαρη

ΕΛΤΕΛΕΣΗ
Για τη βάση:
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω και προσθέτω το βούτυρο. Ζυμώνω το μείγμα με τα χέρια και το τρίβω σε ψίχουλα. Προσθέτω τον κρόκο, τον οποίο έχω χτυπήσει πρόχειρα με ένα πιρούνι πριν. Τέλος, χύνω και λίγο κρύο νερό στη ζύμη και τη δουλεύω και πάλι, μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μου. Εάν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι.
Τυλίγω τη ζύμη σε μια μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30' να ξεκουραστεί. Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με λίγο αλεύρι, στρώνω επάνω τη ζύμη και την ανοίγω με τον πλάστη. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα και περνάω εκεί τη ζύμη. Καλύπτω τον πάτο και τα τοιχώματα και με ένα πιρούνι ανοίγω τρυπούλες στη βάση της τάρτας μου, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 15'-18'.

Για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα των λεμονιών. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Βράζουμε το σιρόπι για 2-3 λεπτά.
Στο χυμό του λεμονιού διαλύουμε το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύμε συνεχώς, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Προς το τέλος προσθέτουμε τους κρόκους που έχουμε ελαφρά χτυπήσει με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε ζωηρά πάνω στη φωτιά. Αποσύρουμε και ρίχνουμε το βούτυρο.
Ανακατεύουμε ζωηρά κι αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Όταν ψηθεί η τάρτα και κρυώσει καλά, τη γεμίζουμε με την κρέμα λεμονιού!

Για την μαρέγκα:
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να δημιουργηθεί μια αραιή μαρέγκα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να γίνει μια σφιχτή και λεία μαρέγκα.
Με ένα πιρούνι χαράζουμε την κρέμα λεμονιού να κάνει αγριάδες. Με κουτάλι γεμίζουμε την τάρτα με τη μαρέγκα έτσι ώστε να κάνει βουναλάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα με γκριλ, στη μεσαία σχάρα για 5΄ μόνο,  ώσπου να ροδίσει η μαρέγκα.