Categories

Τούρτα μπλακ φόρεστ



ΥΛΙΚΑ
1 δόση παντεσπάνι σοκολάτας
1 κιλό κρέμα γάλακτος + 100 γρ. άχνη (θέμα γούστου της γλυκύτητας) + 1 βανίλια
50 γρ. μαρμελάδα φράουλα
αρκετή κουβερτούρα τριμμένη

Για το παντεσπάνι σοκολάτας
1 ποτήρι άχνη
4 κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο
4 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
1 μπέϊκιν
6 μέτρια   αυγά

Σάλτσα βύσσινου:
2 κουτιά κομπόστα βύσσινο ΚΥΚΝΟΣ
2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα κορν φλάουρ

Σιρόπι για παντεσπάνι:
1 ποτήρι νερό
1/2 φλυτζ.ζάχαρη
3 κουταλ. σούπας ρούμι ή λικέρ κεράσι ή λικέρ βύσσινο

Για την διακόσμηση ρολάκια σοκολάτας:
Μισή σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλ. σούπας γάλα
1 κουτ. γλυκ. λιωμένο βούτυρο ή λάδι
Λιώνουμε την σοκολάτα με το γάλα και το βούτυρο και απλώνουμε μια πολύ λεπτή στρώση σε πιατέλα. Βάζουμε στο ψυγείο και όταν παγώσει σύροντας ενα μαχαιράκι την ξύνουμε δημιουργώντας ρολάκια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι σοκολάτας: Χτυπάμε τους κρόκους με άχνη μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και το κακάο. Τέλος ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί (26 cm διάμετρος) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20’-25’ στους 200 βαθμούς.
(Για να πετύχει το φούσκωμα ψήνουμε πάντα σε φούρνο πάνω-κάτω).  Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε τρία ίσα μέρη (καλύτερα την επόμενη μέρα).
2) Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και περιμένοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε 3 λεπτά να βράσει και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα το λικέρ ή το ρούμι και ανακατεύουμε.
3) Για τη σάλτσα βύσινου: Στραγγίζουμε τα βύσσινα από τις κομπόστες και τα κρατάμε στην άκρη.  Σε λίγο από το ζουμί διαλύουμε το κορν φλάουρ και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρολάκι να βράσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να διαυγάσει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
4) Χτυπάμε  την κρέμα γάλακτος (πρέπει να είναι καλά παγωμένη) με την άχνη και την βανίλια στο μίξερ μέχρι να γίνει αρκετά σφιχτή σαντιγί  (προσέχουμε να μην κόψει).
5) Κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 ίσους σε πάχος δίσκους. Τοποθέτουμε το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι σε μια πιατέλα, το βρέχουμε με το σιρόπι, μέχρι να ποτίσει καλά και απλώνουμε όλη τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνειά του.
6) Στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη μαρμελάδα το 1/3 περίπου από τη σαντιγύ. Από πάνω προσθέτουμε τα μισά βύσσινα και τη μισή σάλτσα βύσσινου.
7) Βάζουμε επάνω το δεύτερο δίσκο παντεσπάνι (δεν απλώνουμε άλλη μαρμελάδα), σιροπιάζουμε καλά, στρώνουμε περίπου ίδια ποσότητα σαντιγύ (ίσως και λίγο λιτότερη) και από πάνω τοποθετούμε ομοιόμορφα τα υπόλοιπα βύσσινα και την υπόλοιπη σάλτσα βύσσινου.
8) Καλύπτουμε με το 3ο κομμάτι παντεσπάνι, ποτίζουμε με σιρόπι και απλώνουμε σε όλη την τούρτα και στα τοιχώματα την υπόλοιπη σαντιγί.
9) Γαρνίρουμε γύρω γύρω με την ξυσμένη κουβερτούρα και ρολάκια σοκολάτας.