Categories

Η Φανουρόπιτα της Σπεράντζας Βρανά




Αυτή η συνταγή είναι της γνωστής παλιάς καλής ηθοποιού Σπεράντζας Βρανά. 
Το έθιμο της φανουρόπιτας γίνεται την παραμονή της εορτής του Αγ. Φανουρίου, δηλαδή την 26η Αυγούστου.
Η φανουρόπιτα δεν είναι ένα τυχαίο γλύκισμα. Η παράδοση λέει πως τα υλικά της πρέπει να είναι πάντα μονός αριθμός 7 ή 9 ή 11.
Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται  για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, δουλειά αν κάποιος είναι άνεργος, κάποια χαμένη υπόθεση, την υγεία σε κάποιον άρρωστο ή γενικότερα την υγεία σε όσους αγαπάμε και άλλα παρόμοια.

Αν πρόκειται για υγεία γράφουμε τα ονόματα όσων ενδιαφερόμαστε σε χαρτάκι και το δίνουμε στον παπά μαζί με την πίτα να διαβαστούν.




ΥΛΙΚΑ

1 φαρίνα κόκκινη
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο
2 κουταλ.του γλυκού μπέικιν
χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι και το ξύσμα του
2 χούφτες καρυδόψυχα (χοντροτριμμένη στο μούλτι)
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανάβουμε πρώτα το καντηλάκι και καθώς τη φτιάχνουμε “μελετάμε” αυτό που ζητάμε από τον Άγιο Φανούριο να μας φανερώσει:
“Άγιε Φανούρη, δοξασμένο το όνομά σου. Φανέρωσέ μου -------------- κι εγώ θα προσφέρω αυτή την πίτα για τη συγχώρεση της μανούλας σου και της αδελφής σου”.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα στέρεα υλικά μαζί. Σε ένα άλλο ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί.
Έπειτα σιγά-σιγά ρίχνουμε τα στέρεα υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη και ομοιογενής μαλακιά ζύμη. 
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι (διαμέτρου 28 cm), βάζουμε τη ζύμη, την στρώνουμε με το χέρι μας και ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς για μισή ώρα περίπου ή στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς (ελέγχουμε αν ψήθηκε με οδοντογλυφίδα)

(Προαιρετικά μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα)

Μόλις ψηθεί η πίτα δεν την κόβουμε,  την πάμε στην εκκλησία στον εσπερινό (κατά τις 5 - 6 το απόγευμα). Μόλις ευλογηθεί η πίτα την κόβουμε και την μοιράζουμε στους πιστούς λέγοντας “για τη συγχώρεση της ψυχής της μάνας και της αδελφής του Αγίου Φανουρίου”.

Λίγα μυστικά ακόμα
Φροντίζουμε τα καρύδια να είναι φρέσκα γιατί ταγκιάζουν εύκολα.