Categories

Φανουρόπιτα Μοναστηριακή



Το έθιμο της φανουρόπιτας γίνεται την παραμονή της εορτής του Αγ. Φανουρίου, δηλαδή την 26η Αυγούστου.

Η φανουρόπιτα δεν είναι ένα τυχαίο γλύκισμα. Η παράδοση λέει πως τα υλικά της πρέπει να είναι πάντα μονός αριθμός 7 ή 9 ή 11.
Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται  άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.

Καθώς τη φτιάχνουμε “μελετάμε” αυτό που ζητάμε από τον Άγιο Φανούριο να μας φανερώσει.

Μόλις ψηθεί η πίτα δεν την κόβουμε (την σταυρώνει πρώτα ο παπάς) βάζουμε ένα κεράκι της εκκλησίας στη μέση (σβηστό γιατί το ανάβει ο παπάς) και την πάμε στην εκκλησία στον εσπερινό (κατά τις 5 το απόγευμα). Μόλις ευλογηθεί η πίτα την κόβουμε και την μοιράζουμε λέγοντας “για τη συγχώρεση της ψυχής της μάνας και της αδελφής του Αγίου Φανουρίου”.

ΥΛΙΚΑ
3 κούπες αλεύρι φάριν απ (420 γρ.)
1 κούπα ζάχαρη (200 γρ.)
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (240 ml.)
2/3 κούπας σπορέλαιο (160 ml.)
2/3 κούπας καρύδια (80 γρ.)
1/2 κούπας σταφίδες ξανθές (60 γρ.)
1/2 κούπας σταφίδες μαύρες (60 γρ.)
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική

Ζάχαρη άχνη για το στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα στέρεα υλικά μαζί. Σε ένα μεγαλύτερο ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί.
Έπειτα σιγά-σιγά ρίχνουμε τα στέρεα υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη και ομοιογενή μαλακιά ζύμη. 
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι (διαμέτρου 28 cm), βάζουμε τη ζύμη, την στρώνουμε με το χέρι μας και ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς για μισή ώρα περίπου ή στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς (ελέγχουμε αν ψήθηκε με οδοντογλυφίδα)

Μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα.



ΤΙΡS
• Φροντίζουμε τα καρύδια να είναι φρέσκα (γιατί ταγκίζουν εύκολα)
• Αν η πίτα πάρει γρήγορα χρώμα, πρέπει να τη σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί από πάνω.
• Η φανουρόπιτα είναι ένα διατροφικό αθώο κέικ, που μπορεί να γίνει και σε οποιαδήποτε στιγμή, πέρα από αυτή που ορίζει η παράδοση.