Categories

Ψάρι (μπακαλιάρος) φούρνου με πατάτες


Η συνταγή είναι του Λευτέρη Λαζάρου

ΥΛΙΚΑ
1 κ. Μπακαλιάρος φρέσκος ή κατεψυγμένος (Kallimanis)
2 κρεμύδια
2 σκ. Σκόρδο κομμένο σε φετάκια
300 γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε ροδέλες
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
70 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, φλούδα από 1 λάιμ
1 δαφνόφυλλο, ρίγανη, θυμάρι
70 γρ. κρασί λευκό γλυκό (Σαμιώτικο ή Λήμνου)
30 γρ. κονιάκ
100 γρ. νερό
1 κουταλάκι πελτέ
200 γρ. ζωμό λαχανικών
μαϊντανός ψιλοκομμένος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε περίπου για 15-17 λεπτά τις πατάτες (θα συνεχιστεί το ψήσιμο στο φούρνο) και τις κόβουμε σε ροδέλες.
Σοτάρουμε σε λίγο λαδάκι το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες  ώσπου να διαυγάσει και να μαλακώσει.
Ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο στο ζωμό σε ένα πυρέξ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις ντομάτες σε ροδέλες, το σκόρδο σε φετάκια, το λάιμ λεπτοκομμένο, τα υπόλοιπα μυρωδικά, το κρασί, από πάνω τα κρεμμύδια και τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Πλένουμε το ψάρι  (αλάτι δεν βάζουμε στο ψάρι όταν είναι φρέσκο – όταν είναι κατεγμένος αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς) και τοποθετούμε στο πυρέξ (το βρέχουμε λίγο στη σάλτσα) και πασπαλίζουμε από πάνω μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.