Categories

Κρεμ καραμελέ της Νίτσας

Συνταγή της πεθεράς μου





Κρεμ καραμελέ της Νίτσας
(υλικά για 1 φόρμα ή για 16 περίπου φορμάκια)


Υλικά
1 lt φρέσκο γάλα
6 αυγά
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες

Για την καραμέλα
1 κούπα ζάχαρη
¼ της κούπας νερό
1 κ.γ. χυμό λεμόνι

Εκτέλεση
  1. Φτιάχνουμε την καραμέλα ως εξής: Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι να βράσουν ώσπου να καραμελώσει η ζάχαρη και να πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, κουνάμε την κατσαρόλα να σκουρύνει λίγο ακόμα το χρώμα και την βυθίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε ταψί που έχουμε ρίξει  νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός της καραμέλας (ΠΡΟΣΟΧΗ: όσο πιο σκούρο το χρώμα τόσο πιο πικρή στη γεύση γίνεται η καραμέλα).
  2. Ρίχνουμε αμέσως (όσο είναι ρευστή - γιατί πετρώνει γρήγορα) την καραμέλα σε φόρμα ή ατομικά φορμάκια (περίπου 1 μεγάλη κουταλιά σε κάθε φορμάκι) και γυρίζουμε τη φόρμα από όλες τις μεριές ώστε η καραμέλα να πάει παντού (δεν πειράζει αν σε λίγο πετρώσει, μετά το ψήσιμο μαλακώνει).
  3. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά ολόκληρα με τη ζάχαρη να ασπρίσουν.
  4. Ρίχνουμε τις βανίλιες
  5. Ζεσταίνουμε πολύ καλά το γάλα (καυτό όχι βραστό) και το ρίχνουμε με προσοχή στα αυγά σιγά σιγά (για να μην ψηθούν) ανακατεύοντας.
  6. Αδειάζουμε στη φόρμα ή στα φορμάκια.
  7. Σε ένα ταψί ρίχνουμε βραστό νερό. Τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί τη φόρμα ή τα φορμάκια και συμπληρώνουμε στο ταψί βραστό νερό ώσπου να καλύψει περίπου τα 3/4 από τα φορμάκια (Αυτό λέγεται μπεν μαρί).
  8. Τοποθετούμε το ταψί προσεκτικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 45-50’ (δοκιμάζουμε αν έγινε όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι αυτό βγαίνει στεγνό).
  9. Όταν ψηθεί αφήνουμε την κρεμ καραμελέ σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα. Ξεφορμάρουμε την επομένη (αν την ξεφορμάρουμε νωρίτερα δεν παίρνει το αναποδογυρισμένο τμήμα καραμελωμένο χρώμα στην άκρη, αλλά διάφανο).
 Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε βουτώντας την ελάχιστα σε καυτό νερό
Το νερό όταν το προσθέτουμε στο ταψί για μπεν μαρί πρέπει να είναι καφτό.
Διατηρείται στο ψυγείο.