Categories

Τούρτα (σαλάτα) καπνιστού σολομού

Η συνταγή είναι σπεσιαλιτέ συζύγου Έλληνα πρέσβη στο Κέιπ Τάουν.

Είναι εντυπωσιακή σαλάτα που νομίζεις ότι είναι τούρτα και είναι ιδανική για μπουφέ.





Υλικά
φέτες καπνιστού σολομού πάρα πολύ λεπτές (τόσες ώστε να καλύψουν ένα στρογγυλό ταψάκι με κλιπς)
300 γρ. τυρί Φιλαδέλφια
1 μεγάλη κονσέρβα τόνο
2 πολύ ώριμα αβοκάντο
χυμός από 1 λεμόνι + 1 λεμόνι σε φετάκια για το γαρνί
αλάτι
ταμπάσκο
μπισκότα κράκερ (περίπου 1 πακέτο) τριμμένα με 1 ½ κουταλιά σούπας βιτάμ
2 κ.σ. σάλτσα ντομάτα
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαγιονέζα
μαύρο ή κόκκινο χαβιάρι για ντεκόρ
μαγιονέζα για ντεκόρ

Εκτέλεση
Απλώνουμε μεμβράνη σε ένα ταψάκι με κλιπς (στον πάτο και στα πλαϊνά). Στρώνουμε τις φέτες σολομού στον πάτο και στα τοιχώματα (1 στρώση).
Λιώνουμε την κρέμα τυριού (την χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει) και την απλώνουμε επάνω στον σολομό (2η στρώση).
Στραγγίζουμε τον τόνο και τον αναμιγνύουμε με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, την μαγιονέζα, λίγο ταμπάσκο και τη σάλτσα ντομάτας.
Απλώνουμε το μίγμα πάνω στην κρέμα τυριού (3η στρώση).
Λιώνουμε τα αβοκάντο, τα περιχύνουμε με λεμόνι, ρίχνουμε αλάτι και στρώνουμε το μίγμα πάνω από τον τόνο (4η στρώση).
Σπάμε τα μπισκότα και τα αναμιγνύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Το τοποθετούμε πάνω στο μίγμα αβοκάντο και τα στρώνουμε με το χέρι πιέζοντας ελαφρά (5η στρώση).
Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη, τοποθετούμε από πάνω και ένα πιάτο και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Λίγο πριν σερβίρουμε αναποδογυρίζουμε το σκεύος σε πιατέλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη και στολίζουμε με μισοφέγγαρα φετάκια λεμονιού, μαγιονέζα και μαύρο ή κόκκινο χαβιάρι (ανάλογα με το γούστο).