Categories

Γίγαντες πλακί




Υλικά για 5 μερίδες

500 γραμμ. γίγαντες
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
700 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
2 καρότα τριμμένα στον ψιλό τρίφτη ή κομμένα σε ροδελίτσες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
(προαιρετικά 200 γρ, τυρί φέτα τριμμένο ή λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
2. Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά τους βράζουμε ξαφρίζοντάς τους για 15' και πετάμε το νερό. Ξαναβάζουμε νερό στην κατσαρόλα και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 40' ή στη χύτρα για 20'. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.
3. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά μαραίνουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το σέλινο για 10΄. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σύβραση για 10΄. 
4. Περιχύνουμε τη σύβραση στους γίγαντες και προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό. Προσθέτουμε και το κομμένο λουκάνικο και καλύπτουμε την επιφάνεια με πολύ λεπτές φέτες ντομάτας (έτσι δεν καίγονται οι γίγαντες κατά το ψήσιμο)
5. Ψήνουμε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C περίπου για 45΄, να μείνουν με το λαδάκι τους.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: Από πάνω 5' πριν τους βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα.