Categories

Γεμιστά με κιμά




    μερίδες 6
    Χρόνος Προετοιμασίας 30 λεπτά
    Χρόνος ψησίματος 75 λεπτά


ΥΛΙΚΑ

6 ώριμες και σφιχτές ντομάτες για γέμισμα
6 μέτριες πιπεριές πράσινες
600 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
12 γεμάτες κ.σ. ρύζι κίτρινο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γ πελτέ
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
φρυγανιά
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό (όση ποσότητα ρύζι, τόσο νερό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού πλύνουμε όλα τα λαχανικά, τ’ ανοίγουμε. Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της, προσέχοντας ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά. Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και τις γυρνάμε ανάποδα ν’ αφήσουν τα υγρά τους. Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους, το οποίο ψιλοκόβουμε για να το προσθέσουμε στη γέμιση.
Για τη γέμιση: Αλέθουμε στο μούλτι τη σάρκα της ντομάτας. Κρατάμε περίπου το 1/3 της ποσότητας για το τέλος της συνταγής.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το  μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 5΄-6΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την ψιλοκομμένο σάρκα πιπεριάς και το σκόρδο και σοτάρουμε 2΄-3΄, να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 2'-3'. Ρίχνουμε τα 2/3 της αλεσμένης ντομάτας, τον πελτέ και 1 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5΄. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά. Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα ¾ γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο. Αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και το υπόλοιπο λάδι. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε τα καπάκια με τη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 1 ώρα και 15΄. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα, με φέτα.


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ


  • Η χρήση της σάρκας της πιπεριάς στη γέμιση ενισχύει τη γεύση του φαγητού.
  • Το κίτρινο ρύζι κρατάει τη γέμιση σπυρωτή και δεν λαπαδιάζει.
  • Το περιεχόμενο της γέμισης πρέπει να περιέχει τη σάρκα από ίσο αριθμό από ντομάτες και πιπεριές, για να υπάρχει ισορροπία γεύσης. Αν η αναλογία αυτή διαταραχτεί βάζοντας περισσότερες πιπεριές ή ντομάτες αντίστοιχα, η γεύση της γέμισης, αναπόφευκτα φεύγει εκτός ισορροπίας και άρα δεν θα έχουμε το ίδιο τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.. Δηλαδή βάζουμε 6 πιπεριές, 6 ντομάτες, 7 πιπεριές, 7 ντομάτες κ.ο.κ.
  • Βάζουμε μπόλικο μαϊντανό και κανένα άλλο μυρωδικό.
  • Εάν υπάρχουν κενά στο ταψί τα καλύπτουμε με κυδωνάτες πατάτες που τις έχουμε αλατοπιπερώσει.